其實data 上左Chain 或者ipfs, 仲有無得delete

9 回覆
0 Like 3 Dislike
iPfs既,如果無人用or 個node 你唔host 唔pin ,好似無人access 都會有機會delete

但如果上左d bsc, ETH network ,其實仲有無機刪
好似19年起底啲料仲喺度你話呢
ipfs每一個pin就係一個torrent
你點樣check晒冇人pin?
hack哂所有node
唔一定data persistent, file coin就係為咗咁誕生
個file 唔熱門,可能無人pin?
其實連登遲早都要諗定上chain, 無得刪post
IPFS有garbage collection, 所以唔pin 係有機會remove

但係d人覺得ipfs就係persistent storage
ipfs原理等同BT
點都要有"種",有種其他人先會睇到再自動做種
當成個IPFS NETWORK都無種就會LOAD唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞