美股認真討論區 MDCCCVII

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
咁當然 無錢咩都唔會升
現況係錢太多 同時股市吸水力特強 我唔覺得需要睇太淡
你當Er係用黎分錢ge filter 就fit 哂
等緊回購棍
講起PE就中左伏,NVDA 仲貴過FAAMG 所以冇買到,結果
價位都俾埋你
都係早排 抄底抄在山腰
又摸頂
變第二隻tmv

航空股好多比人沽到穿曬位
你大把銀彈啦
今次我都有心理準備iwm有15%以上回調
留咗兩筆錢狂攻
碌左落山,山腳會唔會入多注 就咁睇圖 45 40 都有機
你對上次有贏錢係邊隻
我覺得market 太悲觀啦
Non-leisure travelling 而家係勁過pre-COVID
Air fares 都貴過以前15-25%
之前又lay off 左一批人
睇完呢堆news 加stat 我先決定入

考慮埋多左債同股權 佢殺落去去洗姐
呢幾日吹緊風話會cancel travel ban
加埋ER 我唔覺得會再洗落去
再洗落去我都唔會入去溝
其實我無咩輸錢
對上一隻輸錢已經係Tmv

一日唔放一日都唔算輸
咁真係要睇下佢會唔會急速拉回收覆失地 下星期出支周線出支pin bar就靚仔
有時market 係咁 要接受自己買唔到最低位
我6成倉都係坐緊10% 到 少量坐緊20%
我接受自己跑唔到咁優秀
> Non-leisure travelling 而家係勁過pre-COVID
> Air fares 都貴過以前15-25%

有WFH, 又有TRAVEL BAN, 你覺得航空公司回到本?
我覺得當貨機用都未必得
應該都係9up,去到最後又可以放寬
跟住又爆升1個月
我哋冇輸 我哋係未贏
淨係睇pe好打極有限啦 估值至少要睇埋 debt ratio, reinvestment ratio, return on invested capital, enterprise value, future cash flow and its sustainability, sales to capital ratio, future investment strategy, expected sustainable operating margin, outstanding value of stock based compensation

例如 at&t pe夠低過同行啦,但佢早幾年比太多錢收購廢資產,核心業務 return on invested capital 好低,依啲咪係市場比佢個低pe既部分原因囉。amazon個pe咁高係因為佢咁多年keep 住reinvest灑啲operating earnings去做好amazon prime同aws,早年仲搞定唔少lease arrangement,光頭佬自己都話目的係最大化個長期 cash flow。
國泰賣保險
上面原來我打錯 應該係leisure travel 勁過pre-COVID

Source:
https://twitter.com/stansberry/status/1414585891365040131?s=21

https://twitter.com/lesliejosephs/status/1415011339064549380?s=21

之後再睇返黎緊corporate travel
有份survey 指出黎緊US company over 60% 係會做返corporate travel

WFH 呢樣野係會有影響 但你要明白 business travel 傾生意好少會係重點 mingling 先係

至於travel ban, 已經傳緊會cancel
Source:
https://twitter.com/forbes/status/1416425989970841608?s=21
Exactly
但我懶 睇兩樣最最重要就算
ER 1st priority
Cashflow 2nd
.....

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞