美股認真討論區 MDCCCVII

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
2018 中美貿易戰開始 個陣時中美經濟合作比今日要深入好多 你去search返d 新聞就見到 再唔係直接去睇數據

至於收水 佢收水唔係問題 我傾向認為fed唔會sharp cut 會係phase out
成個market 唔會突然少左水

咁ge 情況下唔會有問題 唔會做成2020年頭個種急跌
至於跌唔跌我唔肯定 但我睇法:index 磨 好er ge growth stock 會上
審判日 long cash 啦

老實講 呢到有邊個唔係傻散 係市場上粒塵都唔係

我個意思係唔好加入太多自己既意見 見到市場係點就點trade 人成日都會錯
咩叫高先? 間公司有增長力又有賺錢自然個估值會不斷升
買商品 eg金/鉑 應該會好過cash
fed 子一直都講緊慢慢縮 有曬signal 希望市場唔好太多反應

btw 摸股巴好叻叻
估值高與低完全任人up ,10x同40x 邊個係高與低?
最能夠影響係ER, 亦係我一直強調緊
其他野都只係哂氣
ER 先最重要,第二樣野係睇cashflow
通漲買油買銅?
過條深圳橋都有布吉啦
叻條毛
而家個倉硬食緊
市場已經唔同左 錢多左估值自己高左

er 靚 升到上天都得 最緊要市場多錢
D鬼佬揸車中意鳩片 我踩單車驚會俾車撞死
我夠係啦

btw 你係ta定fa?
其實譚蛇準唔準? 冇留意
睇返尋日暴絲貼個幾篇文 解釋得好好
估值完全係任鳩人up
10x 就係低? 40x就係高? 呢句野同低買高賣無咩分別
FA 選股
TA 入股時機
value 在於佢提供嘅數據,分析都係靠自己
我覺得科斯托有句都講得好岩 貨幣+人性先可以推高個股市 比你個er 幾靚都好 冇錢都唔會升得起
銀行pe長期10-15左右
你幾多號入ual?

港女乾塘,基本上當妖股咁睇
但睇淡係必然
講到底都係supply and demand
money supply抽高 多左人有錢買靚股,自然對靚股既demand增加
pe一律買煙條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞