科大討論區(18)幾時先派exchange offer

1001 回覆
5 Like 9 Dislike
呢度邊有sis
巴打 請問理學院入MAEC yr1 GPA要求係幾多
有冇其他要求 讀咩course之類

新開嘅Group A + AI 可唔可以讀MAEC
首先感謝你/你朋友對落嚟蝌中地獄有興趣

1. 入MAEC過3就夠

2. 應該真係冇得MAEC + AI
https://science.hkust.edu.hk/programs/science-group-extended-major-artificial-intelligence-program
官方文件好似冇list MAEC呢個option. "They can opt to major in either one of Mathematics/Physics/Ocean Science and Technology with an Extended Major in Artificial Intelligence upon completion of the first year of study."
感謝巴打答我

原嚟AI呢科冇得入MAEC
我本身 Band A
A1 Group A + AI
A2 Group A
A3 Group B
咁我呢幾日可能要取捨一下 係要AI定MAEC

thanks 巴打
我就識CS果邊only 如果你問我
佢個+AI major相信只會係一個gimmick
佢呢個major 9成9會cut好多CS野
一定冇包OS都算啦 隨時連algorithm都冇, 而冇呢樣其實可以當冇讀過CS
database/big data cloud computing應該會係elective 但做data 基本上都要識晒2樣
姐係你只讀完佢個課程好大機會對搵CS/DATA工係冇大幫助

如果你真係對做AI/DATA有興趣的話
你應該正正經經地讀CSE (要GPA>=3.5) / COSC+MAEC (要GPA>=3.7) / DSCT + 自己補多少少CS底

另外Group B收分仲高過Group A少少, 你咁排其實係晒咗A3個位
感謝巴打咁比心機打咁多野
真係好幫到手

原嚟新開嘅AI係gimmick 學嘅野唔夠實在 咁真係唔好
不如聽巴打講正正經經讀你講嘅兩條path
我係想讀數 同時對AI都感興趣 想學下AI相關知識 唔做CS相關嘅工作其實唔緊要

MAEC+COSC個GPA要求真係好高...
我諗我就算chur到盡都未必meet到
anyway 我都會努力 入到MAEC已經好開心

Jupas嗰邊其實冇問題
我DSE electives係BIO+CHEM
計完weighting Group A meet到median
而Group B就超過左median
所以咁排其實ok

我知道自己冇M1/M2入去追係要比心機
我已經做好心理準備要chur
AI有興趣的話建議自學, 自學仲有用過大學level嘅course
純粹想體驗/玩下的話 識英文就得 但想做到product就冇cs底唔會handle到成件事

如果真係入嚟建議你認真打好個數底
利申: 我calculus拎C

最後就係建議你放鬆d, 呢度真係唔少人讀到抑鬱咁
明白

感謝巴打
想讀Math, Stat我都ok
不過唔夠自信直接pure math
聽講讀math 喺大學入邊要讀埋Econ/Fina/CS 就業會好啲
Econ/Fina/CS我都唔抗拒 如果係都要比較 就會揀Econ多啲

至於Group B
Chem更加乞食吧...同埋要寫勁多report...不過要捱都捱到嘅

Bio就不了...我串字會頭痛...又唔鐘意做bio lab...因為有密集恐懼症...同埋識啲朋友HKU bio grad...我見出嚟做野做到腰酸背痛...勁辛苦

不過科Ocean Science睇落幾好, 讀嘅野幾好玩咁, 我唔介意做present, 同埋我又鐘意攝影, 幾鐘意生態攝影, 出嚟人工可能唔高, 但做得開心啲冇咁痛苦其實都唔錯.
感謝巴打意見

我應該唔擺Group A + AI喺A1
https://youtu.be/T2TctsGDeJw

我係睇完佢介紹個program 覺得curriculum啱自己 出嚟嘅就業都唔錯
不過聽各位巴打講先知讀MAEC係為PG鋪路
其實我不但唔介意讀PG 反而想讀上去
不過我驚PG介意我 努力左都meet唔到人地要求
講笑 不過我明白嘅 入UST就係要chur下自己
maec過3唔一定入硬
感謝巴
17k都唔係唔見得人嘅 都夠我生活
如果真係搵17k 到時一路做一路學野都唔怕嘅
人生仲有好長
不過我好奇尾1至尾4係咩program
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞