True Wireless真無線耳機討論(56)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
好,落去sony玩吓先
佢唔係問WH-1000XM4同XM3咩,咁耳牛嗰款XM3係有APTX喎

除非其實係問WF啦
哈哈!咁我可能7咗以為WF...
但係WH-1000XM3都有LDAC
有,係有延遲,要feel唔到延遲得aptx LL
用咗兩日,聲唔錯,比較之下我覺得唔開ANC會靚聲啲。開ANC之後感覺啲聲好“盟”。

但呢個唔係問題,最大問題係connectivity。
成日兩邊都間歇性斷/窒。明明connect住但佢自己官方apps就話connect唔到,呢個真係幾影響
有冇人用JBL Tour Pro+ 可以分享下
請問係行去人多嘅地方斷線
定係坐係室内都斷線
坐係度都會,個頭郁一郁都試過,希望試多幾人會穩定啲。

而且個ANC真係好一般。
利申:用pixel 5聽,個apps顯示aptx HD。唔知用aptx adaptive會唔會穩定啲。
ANC係咪mtw2 level

可唔可以用單邊耳機
有機會係, 情況同 XM4 差唔多
用太高音質傳輸, 接收都係會唔穏定
用spinfit有冇感覺好左
無用過mtw 2,無得比較。
但今日lunch買飯時,係餐廳等緊,試過開同唔開ANC,分別唔大,都係好清楚聽到background noise.

另外可以單邊用,但要閂咗個wear on sensor,如果唔係佢會自己停哂。
你用過咩耳機
音質比較下啦
冇 反而原裝橢圓形仲fit耳型 只係要戴大一個size (平時戴中碼)
用過B&O E8 3.0比較,pi7好好多。唔識用專業詞彙講但感覺係唔同嘅。同一首歌pi7感覺聽好多嘢咁。

啱啱再試埋用佢隻dac case用uapp直出播,感覺啲聲再好啲咁,而且好似穩定啲。唔知係咪因為uapp bypass過android resampling有關。
咁用原廠算 除非全部用殘哂
因為85個導管冇75t咁長 用spinfit 唔夠塞入耳道
低音係咪太多
Pi7 肯派貨未
耳機咁岩壞左
應該平平地買Nural n6 pro 定sony wf-1000xm3 (就咁睇兩部街價都around 1000)
定應該等追sony wf-1000xm4 好
已經壞咗就唔好等 xm4 喇,一個唔好彩來緊 2-3個月都冇耳機用

另外你想要/重視咩功能 (聲、通話、舒適度 etc), 先推介到比你
聲 > 舒適度 >>> 抗噪 >>>通話
我上網睇人話n6 pro 同 sony wf-1000xm3 都靚聲,15 16揀唔落手
我鍾意n6 pro 細細部又有耳翼
但sony wf-1000xm3 好似靚聲啲
宜家xm4出咗就xm4啦,反正Sony應該玩兩年先再update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞