[CityU] 又一城大討論區 (28)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
有冇人補讀過ais minor korean studies 既科?
Trans到的 見過
Thx
18 18 6
Sem b報下個sem a去
睇你trans唔trans到cred,但通常成功去到exchange都會defer(可能有人成功唔洗defer我唔知啦)
想問有咩區域係無保安check證?
睇彩數 冇記錯好多地方都有mon可以睇到卡資料
你想試吓嘅可以去ac2 3側邊嗰度
Study room都會入去?
入咗去應該唔會check
我估你想借證怕畀人check 問有冇入口唔check
同問唔知as2有冇得讀minor呢
要睇你個maximum number of credit units permitted夠唔夠fulfill minor requirements
通常都係15/18cred

過咗好似係有得照申請,但批唔批真係唔知
應該都會批但係之後個啲credit要自資比曬錢
有得讀,但睇你會唔會defer去讀

正常嘅話係會defer嘅,我有fd都係as2,初頭係有讀minor,但final year sem a發現係讀唔切,要defer先讀得晒minor科,最後drop minor

若果major已經係ais,咁reg科就要自己小心睇清楚,因為minor科同elective嘅科係會重覆,但又唔會double count。

讀唔讀minor真係睇你有無興趣無興趣嘅話,好難捱。不過ais minor多數無難題出現(學科上),最大難題應該只係gp mate問題
會批,突多咗出嚟嘅cred就自己課金
但通常唔會突多咗
想minor Korean studies但我之前Asso有讀過類似嘅course,唔知可唔可以trans cred
同埋ais個exchange唔知仲有冇得去
trans唔trans到cred我答唔到你喇
但我會建議你試下trans D名好類似嘅科,同準備好course outline(asso D科)

exchange難D去得成,唔好咁大期望
Senior entry冇trans cred
我都係上年as2入嚟諗住minor korean studies
Sem A讀咗korean I
但係我個科requirements要讀成72cred
Sem A同B 都要讀成6科 計計下發現defer先讀到minor 最後而家暑sem reg korean II 學下韓文算
我個科要讀60cred我見minor淨係要讀18cred所以想知讀唔讀到不過我見Korean studies啲core course我喺asso已經讀過曬唔知可唔可以trans cred不過我見樓上就話唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞