(智利) 南美洲生活與創業之旅

51 回覆
24 Like 4 Dislike
之前係吹水台開post浸得太快
原來開係World台先岩
有興趣既巴絲打可以先睇返第一個Post
https://lih.kg/2599479

最近呢幾日同ChileJJ傾左唔少野
我地都好想可以幫到一D有上進心, 同我地一樣想出外闖盪, 想創業既巴絲打
都唔可以話幫, 講到我好似好勁咁
互相既其實, 我地都好需要有香港精神既巴絲打幫到我地
係佢地黎智利既頭一段日子, 作為觀察同攞身份既期間可以係我地鋪頭做野
PS: 我當初做左兩年幾野先開始創業

黎緊呢個post主要圍繞住智利既生活同創業
當然有其他問題都可以繼續問
只係我唔係樣樣都識, 我都係普通人一個
同埋我希望盡量的話可以係呢度問
因為你既問題都好有可能係其他巴絲打想知道既野
而我呢一方面我會有果句講果句
我絕對唔想比一個美好既憧憬去吸引D人黎
好既我會講, 壞既我更需要講
唔想呃9人過黎哂左佢D時間
雖然私心想多D香港人黎
我會同鬼佬玩, 但此終我流緊既係香港人既血
有D野真係要同樣係香港人先會明白, 先會感受到

了解完又真係好有興趣先加我TG傾
@akirohychill

最後想再講一次
無論係香港既你!英國既你!加拿大既你!澳洲既你!或其他國家既你!
加油!繼續延續香港既精神落去!
支持師兄
¿Estás viendo el partido de final (Brazil vs Argentina) ahora?
No
Estoy ocupando por otras cosas.
Por otro lado no me interesa fútbol sino basquebol
我習慣講baloncesto
呢個都係西班牙文難既地方
同一樣野可以有好多個名語
不同國家就更加產生出更多不同既名語
例如爆谷, 大陸/台灣叫爆米花
你就算第一次聽爆米花你都可能估得到係指爆谷
但係西語既國家
智利叫 Cabrita
其他國家會咁叫
Argentina: pochoclo o pororó
Belice: poporocho
Bolivia: pipoca o pororó
Brasil: pipocas
Colombia: crispetas, maíz pira o maíz tote
Costa Rica: palomitas de maíz
Ecuador: cangul
El Salvador: rosetas de maíz
España: palomitas, risetes, tostones, pajaretas o bufes
Guatemala: poporopo
Perú: cancha, canchita, popcorn o palomitas de maíz
Portugal: pipocas
Puerto Rico: popcorn o rosetas de maíz
República Dominicana: cocaleca
Uruguay: pop o pororó
Venezuela: cotufas
dolor de cabeza!
Hablás “Hijo de puta” , “tu Madre”?
黃絲打都係西語國家居住?
Nunca
No, casi no hablo ninguna mala palabra en español.
我仲未好分到粗口既等級, 廢事得罪到人所以基本上西文唔會講粗口
常聽到既粗口有
Conche tu madre
Culiao
Weón
Puta啦,最簡單
我諗講完會被人打到以後都講唔度野
同埋智利係一個好尊重女性既國家
係智利打女人, 性騷擾之類既案件係一件好嚴重下既罪行黎
另一方面女性既福利會有所不同
例如依家疫情之下返工會有津貼
女性會有多D津貼
以女性為老闆既企業都會有多D資助
我係女,嚟到可以打橫行?
有啊有啊
10萬peso
蟹先會打橫行
我地都係好好地做人吧
Segura!
南定北
我都好想好想了解烏拉圭生活係點?
可唔可以從天氣,環境,治安,政治,營商環境介紹下?
調返轉我問你答
你指我係南部定北部?
我係首都而首都屬於中部
巴打幾歲
烏拉圭都有小偷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞