Plan緊去London既你,會揀邊區住?

146 回覆
23 Like 2 Dislike
英國 港僑協會 (Hongkongers in Britain, HKB) 的調查報告題為 Where Will Hongkongers Stay in Britain? (香港人在英國會住在哪裡?),調查目的在幫助當地政府分配資源、實施 BNO 港人融入計劃等。

至於在倫敦,首十個港人最傾向居住的地區為京士頓、伊靈、班列特 (Barnet)、薩頓 (Sutton)、列治文 (Richmond)、哈羅 (Harrow)、格林威治 (Greenwich)、咸默史密夫-富咸 (Hammersmith and Fulham)、布倫特 (Brent) 及劍頓 (Camden)。
Greenwich咁富貴
香港過去都係有錢人 好多貴區
Greenwich 邊到貴呀⋯⋯
想喺Canary wharf 買penthouse
兩房千幾萬
賣左香港層樓再買間penthouse 仲有錢可以直接退休
Oxford Circus 站門口
多人流
方便我問人有冇spare change
幾時開埋 Plan緊去Ealing既你,會揀邊條街住?
Canary Wharf似小香港 都幾鍾意

有多餘錢咪買層細樓收租囉
大部分都係zone3以外的

香港人鍾唔鍾意 Wimbledon温布頓?都係一個當地嘅中產地方
即等於香港的日出康城
都係嘅 偏遠一啲 應該冇車會冇咁方便
之前睇過Wimbledon千幾萬港幣有3層獨立屋 日出康城就同一價錢得一千呎左右嘅flat

揀喺邊到落腳要研究好耐
你買定租?
想到步之後盡快睇樓買,短期內租住先,唔想嘥錢畀租金。
聽說易買難賣
Barnet, Richmond, Kingston upon Thames, Teddington, Coulsdon, Croydon
睇過下呢幾個地方
諗住租1-2年先,之後考慮買唔買,英國買樓容易賣樓難,加上倫敦樓貴,暫時唔會用大部分資金黎買樓
kingston勁多香港人落腳
咩原因賣樓難?
如果唔想買倫敦樓嘅話,可以起其他城市買樓放租,自己租倫敦
有人講過英國樓嘅回報率係高過香港樓嘅回報率
但我最唔鍾意嘅係英國嘅稅好重,層樓升值賣返出去都要交增值稅
Moving socks有講
你可以睇睇
佢地啲睇樓片好有用
New malden都好多
Ealing/Acton Town
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞