畫畫呢啲是咪真係睇天份?

66 回覆
54 Like 3 Dislike
經過訓練同自己勤力練習
係可以做到一定水平
尤其係掃描
但技術有頂
再上面既就真係要睇學識眼界同天份

所以畫得衰
同寫字寫得衰
都係唔練習
其實係冇得賴

利申︰寫字畫畫都懶所以唔得
高水平係
如果只係畫得似實物/模仿其他人風格咁練習就得
係,我覺得天份指嘅係創意+上手易唔易
有天份嘅人好快就上手,無天份嘅人就需要大量時間去浸,出到黎結果都可能無人地咁好
畫畫呢啲可以練 大部份成名嘅畫家都有上教畫嘅學校 反而係搵自己嘅繪畫風格比較難 最重要都係想像力
唔係
畫畫既技巧好多都可以理論化
當你聽得明就會畫到少少

想畫人
首先你需要學識人體每一舊肌肉既形狀
將人體Break down到變成簡單形狀
再一舊舊砌番個人出黎
你肯畀幾多時間去綀
對比天生就藝術觸覺強係唔多公平
但係綀得多差極都有個譜
袁生
佢唔係有正常分鏡啦咩
進步嚟
佢畫咗好多年
個頭仍然都係會扁咗

其實我係覺得要用正確嘅方法去練習而唔係剩係得個練字
所以有咗畢加索
清有無得share 漫畫link
我睇果個係殘體字版blibli
天份係加速你對嗰個技術掌握嘅速度
勤奮係可以追上先天嘅不足
天才係先天優勢巨大到好多人後天花幾多時間都追趕唔到
其實我覺得講天份e樣野,係比自己去逃避姐。你對創作有激情係唔會有e個問題,其一係你睇得自己太重要,第二係搵理由令自己舒服d。社會值入左好多規限比你,你要多思考同了解自己,誠實面對自己,成為一個有趣嘅人。創作自不過係你點觀察世界同點表達自己。
有無ching知學畫畫之前要學啲咩做根基?
畫畫下好似無咗個方向,好迷茫
練習直線 控制線條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞