畫畫呢啲是咪真係睇天份?

66 回覆
54 Like 3 Dislike
咩漫畫?
其實樣樣野都要天份架啦

鐘意就堅持
畫畫好差去上啲19畫班上咗一年之後都係淨係識畫一隻頭同一個樣手腳身體嗰啲唔好講喇
我覺得畫畫同其他學科,例如數學chem歷史呢啲差唔多死操爛操一定有啲成果㗎但係人哋有天份嘅好易就超前你
唔係
畫極都係火柴人只係欠缺正確嘅訓練
Blue period
好好睇
漫畫名稱:文字表達
畫寫實嘢而唔係創作嘅話,絕對係講練習而非天份
你睇到就畫得到,畫唔到係因為觀察得唔夠
第一張同最尾嗰張個畫家啪咗乜嘢
畫個火柴定妍嚟睇睇?

有冇人教先?
畫畫/考級睇努力

成就睇天份,包括推銷自己既天份
其實係睇觀察力
用腦儲存影像
手跟腦記憶畫
如果單純跟相畫/寫生
技巧方面絕對可以靠努力畫得好好

創作方面應該真係9成天份

利申:零創作天份 但又鐘意畫下畫
先臨摹/畫眼前見到嘅嘢,就好似學數學/英文唔通唔洗做練習/跟人讀就識咩
又或者去望下d youtube教學,例如抖抖村呢d都有教零基礎點系統學習,練多d自然識畫
畫畫唔係好看天份,肯正確練習一定畫到,反而好靈感呢d先難有
同意,重點係練習練習同練習,唔需要太執着要借畫去表達咩大意思先,享受下畫畫嗰種再表達自己有所感動嘅時刻,我所指嘅練習係日常生活上咩都畫下嘅練習,先享受畫畫嘅樂趣緊要過你畫得大家所指嘅靚,白紙上嘅空間從來都無任何嘅限制,樓主唔好因為畫得唔似大家習慣嘅所認知嘅世界而放棄畫畫呢個最純粹嘅行為。
"好靈感呢d先難有",呢個其實講緊我哋點觀察生活,對生活嘅敏感度可以影響好嘅靈感出現,同樣都可以練習,但相對難因為佢唔係技術並唔會熟能生巧,但我想大家知道畫畫從來唔需要追求超寫實,只要享受到你畫出嚟嘅樂趣就已經好好玩,唔好畀世界本來存在嘅嘢限制咗繪畫嘅無限可能,特別係形狀同色彩。
咁又唔係喎
有天份冇努力又唔代表會變屎
有啲天才就係經過好短嘅訓練出到嚟表達嘅嘢仲好過經過長時間訓練嘅

可能佢唔係用咗好強勁嘅技巧但係出到嚟嘅感覺已經好好feel

有時有啲嘢真係唔係努力就可以做到

申利:我係垃圾
🤦 呢個我上堂係咁畫,堂上完全唔想聽書好放鬆
睇你畫咩
有d野有得練
有d野無得練
認真畫畫天份二分 勤力八分
你肯每日畫幾個鐘 半年一定有嘢睇
以前讀hd比老師同學笑
依家畢咗業四年左右畫嘅野冇乜再比人笑過
所以你肯勤練習一定可以畫得好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞