有冇人都鍾意用番梘沖涼?

581 回覆
101 Like 6 Dislike
沖涼用絲瓜皂,仲可以去埋角質

洗面用中藥皂
皮膚病 用硫磺梘 非洲黑梘 焦油梘
成日覺得舊梘好易溶
用唔得奈
用番梘洗屎眼 洗洗下吸撚左入面
係到屙先屙撚到塊番梘出黎

留名
/1463460/%E6%84%88%E6%B4%97%E6%84%88%E7%97%95%EF%BC%9F%E6%B2%90%E6%B5%B4%E9%9C%B2%E9%81%8E%E6%95%8F%E6%88%90%E5%88%86%E9%80%90%E5%80%8B%E6%8D%89

自從睇咗關於呢類報導後就唔用沐浴露
有另一則報導大約講, 梘嘅主要成份係油, 油正常自然會凝固, 咁點樣令佢keep住liquid狀態? 就係要加入大量化學劑令其唔會凝固

同埋水份多自然容易滋生細菌, 所以又加入防腐劑
另外重有大量化學香料

依家都不停試緊唔同番梘, 用完一舊就試另一隻

btw, 有冇唔貴唔乾又香嘅推介

http://topick.hket.com/article/1463460/%E6%84%88%E6%B4%97%E6%84%88%E7%97%95%EF%BC%9F%E6%B2%90%E6%B5%B4%E9%9C%B2%E9%81%8E%E6%95%8F%E6%88%90%E5%88%86%E9%80%90%E5%80%8B%E6%8D%89

補link

FDA bam 殺菌成分夠驚
用緊無印冇香味既果隻
用緊平凡老母既手工番挸
成日覺得舊野好污糟
又濕咁

P.s. 用番梘唔會好危險咩
係開平凡媽媽買皂
其實點用
拎住舊野捽身?
舊野唔會好污租?
捽完屎眼 又捽身

同問
手工梘
有無人有joke老泥秘訣?
其實點用
拎住舊野捽身?
舊野唔會好污租?
捽完屎眼 又捽身

同問

我用起泡袋,捽幾下就好多泡,然後用泡捽身
蜂花壇香梘
中國嘢
用緊呢隻

再晌誠品買咗個起泡袋裝住嚟用

用緊呢隻

再晌誠品買咗個起泡袋裝住嚟用

即係全程揸住個袋搽身?
定係chok到有泡然後沐浴露咁
我都係用番梘 用過番唔到轉頭
朋友有整開手工皂,搵佢買好平
3舊輪住用又勁come用,一舊用2,3個月
用緊阿原 一沖身個下好爽
我都係彩豐行買d起泡袋入住佢
如果唔係成日執好危險
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞