有冇人都鍾意用番梘沖涼?

581 回覆
101 Like 6 Dislike
用緊美國象牙梘,平到爛 不過唔可以洗頭,唔知係咪去油太勁好多頭皮
求問有咩梘啱洗頭
會唔會好乾
本身有皮膚病

用皂反而無咁乾,
我以前用皂,好少爆冊, 而家用沐浴露,反而成日feel 都好乾

用開呢隻,沖完涼唔會痕
同好
前後用過幾隻唔同既 grandpa's 又用過O'Douds
有時去旅行都會睇下手工梘
有個網叫Ztore 士多
大把本土天然番梘好揀
Btw嚟緊想試阿原

利伸:非打手
同好
前後用過幾隻唔同既 grandpa's 又用過O'Douds
有時去旅行都會睇下手工梘

洗埋頭
番皂少好多chemical
對皮膚好好多
又環保啲
我都用緊,不過大陸野,都幾好用
會唔會好乾
本身有皮膚病

我本身都有 用番梘反而冇咁乾
同埋最好唔好用太熱嘅水沖涼

番梘唔係去油架咩

正確黎講係番皂同皂液都會去油
但皂液會加返大量chemical補充
所以會覺得滑
[url]/1463460/%E6%84%88%E6%B4%97%E6%84%88%E7%97%95%EF%BC%9F%E6%B2%90%E6%B5%B4%E9%9C%B2%E9%81%8E%E6%95%8F%E6%88%90%E5%88%86%E9%80%90%E5%80%8B%E6%8D%89[/url]

自從睇咗關於呢類報導後就唔用沐浴露
有另一則報導大約講, 梘嘅主要成份係油, 油正常自然會凝固, 咁點樣令佢keep住liquid狀態? 就係要加入大量化學劑令其唔會凝固

同埋水份多自然容易滋生細菌, 所以又加入防腐劑
另外重有大量化學香料

依家都不停試緊唔同番梘, 用完一舊就試另一隻

btw, 有冇唔貴唔乾又香嘅推介
[url]/1463460/%E6%84%88%E6%B4%97%E6%84%88%E7%97%95%EF%BC%9F%E6%B2%90%E6%B5%B4%E9%9C%B2%E9%81%8E%E6%95%8F%E6%88%90%E5%88%86%E9%80%90%E5%80%8B%E6%8D%89[/url]

有另一則報導大約講, 梘嘅主要成份係油, 油正常自然會凝固, 咁點樣令佢keep住liquid狀態? 就係要加入大量化學劑令其唔會凝固

另外重有大量化學香料

http://topick.hket.com/article/1463460/%E6%84%88%E6%B4%97%E6%84%88%E7%97%95%EF%BC%9F%E6%B2%90%E6%B5%B4%E9%9C%B2%E9%81%8E%E6%95%8F%E6%88%90%E5%88%86%E9%80%90%E5%80%8B%E6%8D%89

補link
我老母之前去澳洲旅行
買左幾十舊返黎
真係用到2046
有個網叫Ztore 士多
大把本土天然番梘好揀
Btw嚟緊想試阿原

利伸:非打手

洗頭 洗面 洗身既梘都係係Ztore買,
不過我都係覺得lush洗頭梘好用啲,容易起泡啲
用緊依隻嘅藍色版

之前去日本求其買 發現幾好用 又香
次次沖涼都要索一野
識用一定用Ivory

買左舊有絲瓜既
藥房焦油梘 不過唔可以成日用

買左舊有絲瓜既

2合1呢d正, 邊度買
/1463460/%E6%84%88%E6%B4%97%E6%84%88%E7%97%95%EF%BC%9F%E6%B2%90%E6%B5%B4%E9%9C%B2%E9%81%8E%E6%95%8F%E6%88%90%E5%88%86%E9%80%90%E5%80%8B%E6%8D%89

另外重有大量化學香料

唔好On9啦一個用NaOH
一個用KOH

仲有你以為番梘無添加劑
好似幾正喎
其實點用
拎住舊野捽身?
舊野唔會好污租?
捽完屎眼 又捽身
/1463460/%E6%84%88%E6%B4%97%E6%84%88%E7%97%95%EF%BC%9F%E6%B2%90%E6%B5%B4%E9%9C%B2%E9%81%8E%E6%95%8F%E6%88%90%E5%88%86%E9%80%90%E5%80%8B%E6%8D%89

另外重有大量化學香料

唔好On9啦一個用NaOH
一個用KOH

仲有你以為番梘無添加劑

點會冇, 一般番梘一定都有香料/chemical嘢
意思係只不過冇梘液咁多啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞