有冇人都鍾意用番梘沖涼?

581 回覆
101 Like 6 Dislike
有暗瘡用硫磺皂好鬼正 用一個星期就有改善
今日買咗舊手工皂 主要成分係杏仁油 話係for乾性皮膚既
我之前試過lush嗰啲 用一次已經極乾
今次呢舊好似真係唔乾 用多幾日再睇吓點
而且佢隻香味係好淡 我好鐘意
其實番梘就咁放係到會唔會污穢

咁應該點保存好

咁應該點保存好

去12蚊店 家品店買個皂盒。但要留意返最好個接觸點少。咁個番梘可以用耐d

剛剛睇台灣blog 果個人介紹買個洗衣刷放 話去水快又快乾 d梘黏左落去仲可以刷幾下個洗手盤
自己整手工皂

不過買齊料好貴,有時出去買算,今日係用雪肌精舊番梘洗全身

咁應該點保存好

每日用完清左番梘盒d積水
放係通風地方
真正手工皂要晾返乾
第二日先一樣咁好用
唔晾乾會難起泡

番梘本身會破壞chi係上面d細菌ge細胞膜
所以理論上表面唔會滋生細菌
不過塵果d肯定要清
最好上面加個蓋 個底有吼去水
今日買咗舊手工皂 主要成分係杏仁油 話係for乾性皮膚既
我之前試過lush嗰啲 用一次已經極乾
今次呢舊好似真係唔乾 用多幾日再睇吓點
而且佢隻香味係好淡 我好鐘意

lush d product落勁多香料勁多色素
經過佢d鋪頭都要閉氣
竟然可以做到咁大
我覺得好恐怖

杏仁油比較mild 人人都啱
記得要用d泡泡洗面 唔好直接用d番梘水
用開呀源隻艾草
汗會冇咁臭

但好快用哂
成舊放上身卒用得好快

直接用太刺激皮膚,用耐左皮膚會變乾性
最理想係用起泡網整d泡黎,用d泡沖涼,冇網就用手啦
我用手工皂都有成年
而家都係用緊金盞花舒敏皂
呢款大部分igshop都有賣
主要俾敏感性皮膚既人用,洗面同身都可以

另外手工皂價錢平至貴都有
以上面個款為例,$30-$70都見過
雖然全部都係人手造,但我建議大家格價先

而家用緊既牌子:fb-釆田木見
呢間洗面,洗身,護膚品,化妝品都有
遲d轉既牌子:jojobeauty
呢間好似有門市,手工種類好多

Ig仲有間叫goodskindiy ,呢間我一直都有留意但未有興趣住
呢個店主標明有國際香薰治療師資格,加上佢既產品好似好pro 又B5精華又藍洋甘菊,唔係好熟既諗下先好決定

希望幫到各位

同好,不過我冇買開d細鋪,一係買有牌子一係自己整

我自己經驗,加得多料唔會睇到效果,其實係d油脂配搭同整果時個procedure最大影響。所以,買開覺得好就得,唔洗理d廣告吹到幾勁
濕疹用緊平凡老母
一開始係用佢既金盞花皂 但用左一排覺得沖完涼都仲係痕 同埋少少乾
而家轉左用佢隻qq皂 係用咩左手香整既
用左一輪 沖完涼感覺潤d同無咁痕
不過都想搵下有無其他牌子試下
有無巴打聽過依款皂 乾肌岩唔岩用?

咁應該點保存好

去12蚊店 家品店買個皂盒。但要留意返最好個接觸點少。咁個番梘可以用耐d

剛剛睇台灣blog 果個人介紹買個洗衣刷放 話去水快又快乾 d梘黏左落去仲可以刷幾下個洗手盤

呢個又幾正喎

咁應該點保存好

呢個又幾正喎

我用緊我個洗頭按摩刷晾,唔錯咖
溶咗果啲用嚟洗頭
用緊舊朋友自製的手工皀,之前不嬲都用沐浴露

佢話自己整係用米糠油加sodium hydroxide,再加天然香精

正常番皀無加起泡劑佢話會係得小量泡,如果你果舊皀起泡好勁一定係加左其他chemical
自從前排轉用番梘沖涼之後

覺得特別乾淨

番唔到轉頭

大家有咩番梘推薦?

因為番梘比較難揾

沖涼用嘅只有藥房見到

我依家用緊 Lux嘅沖涼梘

Gay佬死番出去,係用番梘沖涼唔係執番梘

Lux力士係我鄉下廣東省江門市的品牌,生產廠房喺江門

江門老鄉你好
濕疹用緊平凡老母
一開始係用佢既金盞花皂 但用左一排覺得沖完涼都仲係痕 同埋少少乾
而家轉左用佢隻qq皂 係用咩左手香整既
用左一輪 沖完涼感覺潤d同無咁痕
不過都想搵下有無其他牌子試下

http://e-funbuy.com/index.php?route=product/product&product_id=291

依隻對濕疹真係好,之前係市集買過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞