有冇人都鍾意用番梘沖涼?

581 回覆
101 Like 6 Dislike

又平又好用
一開頭用滴露,點知沖左幾個月個胳肋底臭

我都係,有濕味,唔知點解
番梘去油太勁,洗到皮膚好乾,依家唔敢用
想問背部有痘痘用邊隻番梘比較好?
焦油梘
番梘去油太勁,洗到皮膚好乾,依家唔敢用

沐浴露都係咁 有啲係加左其他化學品令到滑 但係皮膚仲係乾
用梘係去油比較多 乾得滯有可能係錯覺 因為只係唔習慣咁去油
而加又話唔好,好亂呀
不過我轉左手工梘係冇之前咁乾
唔知係咪心理作用
手工皂同廠做嘅皂有唔同架喎,之前都有巴打提過,手工皂會有天然甘油,而廠做嘅皂,例如ivory,會抽起甘油,所以點解手工皂會比廠做嘅皂更適合用嚟沖涼洗面而唔會導致皮膚過乾
手工皂同廠做嘅皂有唔同架喎,之前都有巴打提過,手工皂會有天然甘油,而廠做嘅皂,例如ivory,會抽起甘油,所以點解手工皂會比廠做嘅皂更適合用嚟沖涼洗面而唔會導致皮膚過乾

唔怪得佢話洗頭面身都得,好多野學
每次去泰國就會買好多慢慢用

到貨
但用緊果塊dove有排都未用完
仲要冇一塊洗得臉
一陣去睇下邊度有洗臉梘賣

係日本買左一pack3舊 唔知好唔好用
有冇巴絲用過 我諗香港都應該有得買

仲有買呢隻 唔知有冇人用過
有冇巴打幫我睇下d字點解
我本身有廯 唔知用唔用得
同埋係咪沖涼用
我都到左貨

係日本買左一pack3舊 唔知好唔好用
有冇巴絲用過 我諗香港都應該有得買

仲有買呢隻 唔知有冇人用過
有冇巴打幫我睇下d字點解
我本身有廯 唔知用唔用得
同埋係咪沖涼用

有效成份係三氯沙(Triclosan)
外用高效抗菌消毒劑,可以殺滅金黃色葡萄球菌、大腸桿菌等細菌及白色念珠菌等真菌,對病毒(如乙型肝炎病毒等)也有抑止作用。

用得,三氯沙可以抗真菌

到貨
但用緊果塊dove有排都未用完
仲要冇一塊洗得臉
一陣去睇下邊度有洗臉梘賣

非洲皂唔係可以洗面?

唔知啊 個po之前有人講過話梘係洗身同洗面係分開既
個網好似又冇寫佢地可以洗面
but今日行過買左呢個

上官網睇話可以洗埋面
冇防腐劑,香料,色素
155g先$6x
今晚試下再黎包膠

啱啱買咗呢隻印度梘用,洗頭洗面洗身都得,幾舒服唔乾,唔使即刻搽嘢保濕
我用深綠色,不過隻味應該唔係人人頂得順,初頭沖好大浸味,沖完一陣就無乜味
唔係印度人身個種味,係草藥味

至於有隻牛個隻梘,我無用過藍色清爽型怕乾,用過紅色保濕型,沖完feel到係潤又有番梘個種乾淨feel,同沐浴露個種滑潺潺好唔同,同埋好平好抵用
手工皂 自己製最清楚個成份 選擇適合自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞