有冇人都鍾意用番梘沖涼?

581 回覆
101 Like 6 Dislike
前兩日去咗無印買咗兩Pack梘
$18 一pack
唔知好唔好用

想知無印果款好唔好用
iherb非洲黑皂係咪呢隻?
http://hk.m.iherb.com/Nubian-Heritage-African-Black-Soap-Bar-5-oz-141-g/11242

冇錯

洗面又唔會乾 正!
iherb非洲黑皂係咪呢隻?
http://hk.m.iherb.com/Nubian-Heritage-African-Black-Soap-Bar-5-oz-141-g/11242

冇錯

洗面又唔會乾 正!

幾扺玩
btw 用係街市買蕃薯d 網袋裝番梘掛係到最好
又唔會養住d 水 又會有起泡作用
濕疹撚有冇好嘅手工梘介紹?平凡媽媽如何?
你地會唔會切開舊梘黎用?

會唔會襟用啲
留名
有冇美白梘
曬到好黑
用滴露牌幾年
番梘其實幾好用
另外 其實由環保角度出發
番梘點都好過沖涼液
至少制造少啲塑膠廢物先
(環保撚 勿屌
今年年頭開始用梘
洗頭用lush隻玉桂洗頭梘,不過有啲貴
沖涼用iherb買既梘,平靚正
無再用沖涼液好耐
有啲沐浴露都乾淨既 而家用緊係點點綠買既 無起泡劑沐浴露 好乾爽
Soap就個人幾鐘意買pears牌 藥房都有 約$8-9一舊
另外有一隻韓國腳梘一定要分開買 洗完隻腳唔會臭
番梘易跌落地
用藥房買既檀香皂
十幾蚊有4舊
洗完有淡淡檀香味都幾正
有起泡袋但無用,
我自己覺得平時沖涼一個球果啲已夠用
用舊梘係上面磨到夠泡就卒

邊間藥房賣咁平
呢隻香味唔錯,又唔算太乾

係咪冒牌
真嗰隻叫蜂檀香皂

A貨
用過有間ig shop叫miya's work
真心洗面超乾淨黑頭少左勁多
非打手
但佢好撚貴
細細舊成70幾80蚊
我用埋黎沖涼貴到hihi
有冇去印平價啲啲既手工皂推?
番梘其實幾好用
另外 其實由環保角度出發
番梘點都好過沖涼液
至少制造少啲塑膠廢物先
(環保撚 勿屌

番梘仲要少好多chemical
啲水沖落海後污染都無咁嚴重
背脊成日生一粒粒請問大家有冇咩番梘推介
iherb非洲黑皂除左洗面同身
可唔可以用黎洗頭?
會唔會好乾嫁?
今年年頭開始用梘
洗頭用lush隻玉桂洗頭梘,不過有啲貴
沖涼用iherb買既梘,平靚正
無再用沖涼液好耐

我都係lush玉桂fans
夏天用 洗完好清爽 真係甩少咗頭髮
但係喺香港lush買真係貴到
搵人喺日本/英國買啦
日本70蚊舊左右 英國50左右
有啲沐浴露都乾淨既 而家用緊係點點綠買既 無起泡劑沐浴露 好乾爽
Soap就個人幾鐘意買pears牌 藥房都有 約$8-9一舊
另外有一隻韓國腳梘一定要分開買 洗完隻腳唔會臭

洗腳果隻有無名 or 相

用緊呢個印度植物皂 十幾蚊 正正常常唔錯
不過係台灣買唔知香港有冇

用過呢個非洲黑皂話濕疹暗瘡好
但我冇濕疹問題 但佢大舊要整細用唔方便

日本買過呢個洗背皂 幾好 可以防背生瘡
我整係用黎洗背 洗身可以會少乾

用過阿原 清肌玉膚 不過太貴 成百蚊舊
同埋比較軟身 感覺好快用完

另外都有用自製手工皂
好想試其他唔同既皂

其實洗面皂同洗身皂最好分開
好平果啲皂洗面可以會太刺激
用緊lux 11蚊6舊好似
我記得好似惠康有隻係vaseline出既防敏感梘
而家搵唔番
唔知係咪記錯
有無d梘有甘油成份? 用完唔會咁「絕」
用緊lush不過好貴
逐忽切黎咁用
用緊lux 11蚊6舊好似
我記得好似惠康有隻係vaseline出既防敏感梘
而家搵唔番
唔知係咪記錯
有無d梘有甘油成份? 用完唔會咁「絕」

用完梘個身好乾
定係其實大家鍾意乾身
小學生過濕疹開始用鹼沖涼, 到而家都冇返發
用過咁多隻最好用係l'occitane, 沖完唔乾唔痕, 又襟用
其次係細個阿媽買o既amway蜜糖鹼, 不過好快沖哂一磚

用緊burt's bees bb鹼同之前去泰國旅行買左好多舊唔同款o既madame heng, 用完都係會痕
而家試上淘寶買手工皂, 睇下會唔會洗爛皮
鍾意用但沖完會身痕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞