[細底係原罪] M43呢邊報到(3)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
開定先

[細底係原罪] M43呢邊報到(2)
https://lihkg.com/thread/110549/page/1

[細底係原罪] M43呢邊報到
https://lihkg.com/thread/2119/page/1
M43都開到3
M43都開到3

終於
大家多啲post相啦,我影得咁雞都夠膽post,大家唔好怕醜啦
大家多啲post相啦,我影得咁雞都夠膽post,大家唔好怕醜啦

坐等巴打post相
不如講下啲鏡吧,
見隔離Post 有曬選鏡教學咁
m43鏡就多,實質用 好似來來去去嗰幾枝。
1240,45.8, 7-14

坐等巴打post相

我d旅行鳩影相本來只係紀錄用
不如講下啲鏡吧,

買m43多數都係新手,鏡質素真係唔識comment
不如講下啲鏡吧,

新手
voigtlander 42.5mm f0.95 點睇?

EM10 II + 1442EZ
不如講下啲鏡吧,

新手

咁最大路用既的確係45或以下(甚至25或以下)果堆,又唔係個個夾埋有齊哂/用過揀過
可以點
鏡群就算唔少,但重疊位都食左好多下,變相就係來來去去都係幾支
入得坑,自己要咩焦段,區間內有咩揀,揀好買,睇價做人,最多係咁架啫
攝谷-Olympus攤位,有好多鏡頭試

有12-100,12-40,40-150pro,300pro,7-14pro,12/2,25.2,60marco,8fish,75.8

想分享相片,或一齊討論43同M43心得,或者睇下其他人既review,亦都可去呢個Facebook page

https://www.facebook.com/groups/489426127925983/

謝謝大家
不如講下啲鏡吧,

新手

咁最大路用既的確係45或以下(甚至25或以下)果堆,又唔係個個夾埋有齊哂/用過揀過
可以點
鏡群就算唔少,但重疊位都食左好多下,變相就係來來去去都係幾支
入得坑,自己要咩焦段,區間內有咩揀,揀好買,睇價做人,最多係咁架啫

係好多重疊,不過其實定位都各有特色
好似25mm咁 最平嘅 P25.7 中規中矩嘅O25.8
奶25.4 大光圈 O Pro25.2 仲有MF 福仔25 0.95
所以整合下,等大家易啲睇都好。

反而冇乜人講長焦,M43 Crop Factor 乘2, 其實長焦最著數
不如講下啲鏡吧,

新手

可以點

奶25.4 大光圈 O Pro25.2 仲有MF 福仔25 0.95

反而冇乜人講長焦,M43 Crop Factor 乘2, 其實長焦最著數

http://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.html

藍天真好
香港要等好耐先有一個週末有咁靚
不如講下啲鏡吧,

新手

可以點

http://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.html

長焦段,一般人剩係諗到日頭打雀
變焦,平啲有75-300/100-300,貴就100-400,係日光下用係唔錯,至少仲有些少彈性空間可以選擇
75 1.8/300 4.0呢啲長長地定焦運用空間偏窄,除非係用耐左知道咩焦段係自己常用,否則要落手都真係幾有難度

加上長焦要打遠啲既景,空氣品質都係一個要素,空氣差就白矇矇,用既意欲都冇埋,變相更少人用少人講

藍天真好

咁岩尋日有
M43最好就係買哂o記大三元
行少好多冤枉路
又冇135咁貴

藍天真好

咁岩尋日有

你呃人
你講 有無推高藍色
行少好多冤枉路
又冇135咁貴

上年咁講我認同
不過宜家有PL12-60
細支又遠少少
O 12-100 日光天涯又好似實用過12-40+40-150
行少好多冤枉路
又冇135咁貴

上年咁講我認同
細支又遠少少
O 12-100 日光天涯又好似實用過12-40+40-150

攻頂大三元行少啲冤枉路,呢句對所有有大三元鏡既平台都啱用
焦段涵蓋既定焦都可以慳番唔買,除左相對無樂趣之外一切都很好
行少好多冤枉路
又冇135咁貴

上年咁講我認同
細支又遠少少

攻頂大三元行少啲冤枉路,呢句對所有有大三元鏡既平台都啱用
焦段涵蓋既定焦都可以慳番唔買,除左相對無樂趣之外一切都很好

你岩
不過M43真係多選擇

藍天真好

咁岩尋日有

你呃人
你講 有無推高藍色

小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞