[無聊做樹窿]你最近煩緊乜?(12)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
仲有3個鐘
仲有3個鐘

今晚玩通頂
唔知搵唔搵到一個
可以令我放低哂所有面具既人

實有嘅

但唔知點解我諗起張圖

你張圖

但唔好太chur嚇走人
不過我覺得兩個人都被動好辛苦

當然唔係話一嚟就狂chur人要人覆
但純粹話想係wtsapp傾的話, 都冇咩問題嘅
新人留名
我係一個control freak,因為佢選擇追求自由,琴晚分左手。 佢block晒我所有野,我本身係無朋友既人,唔知可以同邊個講,好辛苦。
好唔想返工喊到對眼腫晒,返工又要扮無野hehe哈哈真係好攰。

係咪就算幾好,唔比自由對方就係死證?

絕對係
除非對方完全冇主見冇朋友冇屋企人
唔係的話就算你樣樣做足100分都好
對方都會因為你控制慾太強而走

唉 我唔知點先可以做到好似其他人咁
放晒手由得佢
可能對自己無信心驚佢中意左第二個
發現其他人比我更好
佢好多朋友
我就得佢一個朋友

睇嚟絲打你同我係同一類人, 不安全依附者
有興趣可以google下了解

其實朋友多與少唔係重點
重點係你犯咗拍拖最常見嘅錯誤
將對方當咗係你全世界

我唔敢教你點去改變, 因為我都努力中
但你要清楚明白, 你唔強迫自己去改的話
下一個一樣都會咁樣離開你

我第一次聽「不安全依附者」睇到「焦慮/矛盾依附型」好似講緊我咁

他們會過度涉入關係中,表現出強烈的想親近他人或強迫式的佔有伴侶的反應,但又擔心他人不肯付出真正的愛情,而在付出之後,也希望對方給予同樣的回饋,而常有極端情緒反應,所以在關係中情緒起伏高,也有較高的忌妒情感,也容易害怕、焦慮、寂寞及憤怒;常出現過度親密的自我揭露,且對伴侶的自我揭露感到舒服,但對關係滿意度低、對伴侶的信任低; 在關係中有較多的衝突與矛盾,因為既很想與他人親密又害怕被拋棄、拒絕,所以極度渴望關係中的承諾,會不斷的要求對方給予承諾,覺得這種關係的難題難以解決,強調自己的感情需求,而較不關心對方的情感及需求。焦慮/矛盾的依附者常以情緒兩極化、極端的專注、性吸引力、對結合和回報的渴望以及一見鍾情等,來描述他們的關係。

我本身同屋企人關係好疏離 本身又無朋友 唔係佢我諗我會除左返工就屈係屋企屈到好似前排個男仔咁跳樓結束無聊既一生

若果對方都可以好似我咁當我係佢全世界就好 做乜佢都唔會好似我咁咁愛佢 我已經努力去分散自己專注力 去睇書唔好剩係諗住佢當佢係我既全世界

絲打你好叻好成熟 好想好似你咁 有無睇下啲咩書可以從根本改變到自己諗法

佢已經完完全全收左我皮
唉 後悔都無用 自己改唔到即使成功強迫對方同返自己一齊 過一排又會再為呢個問題去嘈鬧分手

其實我之前都同你一樣, 成日係到諗
點解對方俾唔到我想要嘅嘢我, 結果我就一直去要求
直到遇到現任, 因為我佢對我真係好重要
慢慢我就意識到, 如果我再係咁落去, 最後都係失去佢
於是開始了解自己到底發生咩事
所以我先知道「不安全依附者」呢樣嘢

建議絲打可以睇睇 貓心偵探 呢個作者寫嘅文
其實佢冇教你點去改變, 但我睇完之後真係了解多咗
起碼知道自己問題係邊到

我自己都係個極度冇自信, 冇安全感嘅人
但慢慢睇多d文, 先發現原來安全感唔係人地俾我
而係要自己俾自己
如果你內心成日都咁不安, 就算對方幾愛你都好
你都係不斷咁去要求想要更多
試問咁樣段關係又點會長久?

慢慢我就由每日都喊同發癲, 到隔幾日一次
依家幾個星期先會發作下, 過程係超級辛苦架
但當你見到自己有所改變, 係好值得

絲打, 其實你都已經好識諗
因為你知道問題發生係自己身上而唔係只係識怨對方
呢個已經係一個好開始, 一齊加油

屌睇到我喊 多謝絲打 唔知點解睇到你呢番說話
我一陣放工去買佢啲書睇下先
若果我一開始就識點去愛佢就唔會失去佢 唉 可惜太遲

大家同路人, 我都好希望絲打你可以走出呢個困局
因為我明白當中有幾辛苦同嗰陣冇辦法自控嘅無奈
貓心偵探 係blogger嚟, 可以google搵到
如果書的話, 冇記錯呢個作者有介紹過本書叫 是你選擇了憂鬱
我買咗但係未睇, 你都可以睇下有冇興趣

只要你肯去改變, 就永遠都唔會太遲

扮工睇緊佢寫個啲文章
當中有幾辛苦同嗰陣冇辦法自控嘅無奈 < 係 我之前試過一排真係頂唔順 個種SAD既感覺

初初同現任一齊, 我真係喊足一個月
每日都控制唔到自己咁, 唔知仲以為有咩大事發生
望返轉頭真係覺得好傻豬豬

所以加油吧絲打! 我走得出嚟, 你都可以

男人老狗就咪撚復合啦

屌醒我啦

屌咩醒你
咩原因散先?

唔知搵唔搵到一個

實有嘅

但唔知點解我諗起張圖

你張圖

個情況唔係太相似
唔知搵唔搵到一個

實有嘅

但唔知點解我諗起張圖

你張圖

個情況唔係太相似

頂 好q
長期有不同樹窿接力

唔一定幫到d乜但會盡量覆
希望聽到巴絲嘅故事之餘
自己俾意見嗰陣都會有得著

可以tg嗎?

召喚各類樹窿
長期有不同樹窿接力

希望聽到巴絲嘅故事之餘

可以tg嗎?

請善用member功能
長期有不同樹窿接力

希望聽到巴絲嘅故事之餘

可以tg嗎?

召喚各類樹窿

我可唔可以接收但唔比意見既樹窿
長期有不同樹窿接力

希望聽到巴絲嘅故事之餘

可以tg嗎?

召喚各類樹窿

我可唔可以接收但唔比意見既樹窿
長期有不同樹窿接力

希望聽到巴絲嘅故事之餘

可以tg嗎?

請善用member功能

長期有不同樹窿接力

希望聽到巴絲嘅故事之餘

可以tg嗎?

請善用member功能

長期有不同樹窿接力

希望聽到巴絲嘅故事之餘

可以tg嗎?

請善用member功能

喊咩呀 雞黎架咋
自己有新歡仲拖第二個
btw希望我收工腦細都未開完會咁我就可以靜靜雞放低封信唔洗咁尷喇

喊咩呀 雞黎架咋
自己有新歡仲拖第二個

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞