醫管局 大學公營機構暨政府 廢青 討論區 2

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
我想問HA Executive Assistant IIIA (Ward Clerk), 呢類post係咪好難入?
Asshole grad ,冇offer時想搵份返下

做ward聽講係苦差
3a 加上係ward 應該好易入
想做住先又無更好既路數可以當騎住牛先

唔好做ward呀
入左去做好難走返出嚟

除左落手救人
乜撚都係你做

入面workload 好大?
Ha d post咁多,係咪入面人員流失好大?

當然

我相信ward clerk或者clinical嘅流失率係比其他department嘅多

clinical有冇5天工作?
準備去in clinical既ea2, 聽過人講呢個department好難升職
如果咁好彩有offer都唔知做唔做好

做ward聽講係苦差

唔好做ward呀
入左去做好難走返出嚟

除左落手救人
乜撚都係你做

當然

我相信ward clerk或者clinical嘅流失率係比其他department嘅多

準備去in clinical既ea2, 聽過人講呢個department好難升職

有既 好似 5日半多囉

所有dept 都難升 甚至叫冇得升

味一路搵一路做
唔洗做認證啦
唔洗做認證啦

感謝HA

宜家唔使做認證,都要準備好第時做
唔洗做認證啦

感謝HA

宜家唔使做認證,都要準備好第時做

不過可以拖一拖都好嘅
宜家真係忙到踢哂腳
但都唔關我事lu
做埋今個月就走
大學CLERK II 人工有幾多

做ward聽講係苦差

唔好做ward呀
入左去做好難走返出嚟

除左落手救人
乜撚都係你做

當然

有既 好似 5日半多囉

所有dept 都難升 甚至叫冇得升

味一路搵一路做

Ward steward 岩中年女人做多d,
後生仔唔好做,入左去分分鐘一日走人,無謂啦,
基本上成個Ward除左掂patient同執垃圾之外都係你做,
點貨收貨擺貨,整文件,聽電話,整排板,叫人換光管都係你做

最近有舊同事clinical由5日半轉左返5日
爭取多年佢終於都爭取成功

Ward steward真係多中年女人
個個入去都係養老
個陣我一入左去ward已經日日狂搵工走
仲要睇班en rn apn面色
簡直想死
大學CLERK II 人工有幾多

大約等於aco

Thanks 巴打
走左個EA I

睇見佢都覺得辛苦
EA 1/2/3 o個d 係continuous review application, 定係過左deadline 先review?
Thanks
做左ea3a 2個月未夠
人工低左咁多仲調節緊心態
做左ea3a 2個月未夠
人工低左咁多仲調節緊心態

有冇90後做ward clerk..你地係點頂到
未做ward clerk前都見到好惡做
真唔係講笑 做左幾日已經想走

1. 本身寫明返shift. 返去同我講永遠返P更(12-8 or 1-9)
原本個文員一直返早更,個經理為左就佢叫我永遠返P

2.個WM同我講,頭3日返早,跟老文員學野,之後就返p
HI !, 3日之內教識全部野先算啦, 仲要有1日個文員放假
即係得2日時間上手, 我就同個wm講推遲, 點知佢拒絕
頭3日我連內聯都冇, 點樣學入面既software
真係自己1個人既時候, 我完全企左係到.. 根本你乜都冇教過

3.學完汁個排板, 最難係幫病人book覆診, 醫生d字又寫得西,又簡寫,
根本唔知book邊個部門, 問完護士, 又比佢小, 好多時候護士寫紙仔叫book車 ,改餐, book運輸工人, 全部英文簡寫, 新入職邊個識睇呀

4.不得不提聽電話文化, 大部份電話都係搵護士, 佢地就係唔聽, 一定要你聽完 再叫佢地聽 , 我收緊水車 ,派緊藥都要行返個位聽電話, 真係on9 , 去緊廁所幫你聽埋好冇!?

5.做過媽媽既護士特別對你好,錫住你黎教, 相返90後既護士就玩歧視,
係個病房入面首要工作都係救人,對得耐醫生護士,做左短時間已經覺得自己身份地位極卑微 不受尊重, 特別係對住同自己差唔多年紀既護士,成日唸點解自己人生咁失敗

6.病房文員呢個位根本可有可無, 手頭上做既所有野, 其實全部護士都識做, 只係佢地想唔想去做, 用寫張紙仔比我既時間 , 其實佢地去電腦已經可以做完成個step, 所以佢地心態最多當你係部機器, 加上我呢個p更文員聽聞對上1個已經走左3個月,佢地已經習慣冇p更文員既存在, 自己可以take返所有野, 根本為左玩你

7.最後,ward clerk 用EAIIIA rank 根本under pay, 雖然中學學歷就做到
但一來ward clerk對比其他EA3a 工作量係最大, 而且又屬於前線
成日話流失率好大, 班管理層試下用clerkIII 同EA II rank 來請人, 比你出氣又點話.

已經唔係我想唔想做好呢份工
而係有冇心請人 有冇心教人 同尊重人

已quit 過返人既生活

Procurement都好慘
多野做 又驚錯
又要食死貓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞