有無人6月會去雨崩

42 回覆
1 Like 1 Dislike
毒丁打算6月一個人去雲南
想去雨崩,但無咩行山經驗
所以想搵個伴一齊由麗江來回雨崩
有興趣嘅可以留低tg傾下
利申絲打,今年grad
利申絲打,今年grad

依家喺雨崩😂啱啱到埗👍👍
我都想去 聽講好多垃圾
利申絲打,今年grad

行完話我知一個人應唔應付到 得嘅我可以單拖去
我都想去 聽講好多垃圾

有無興趣今個6月去
我去呀
好得閒

我搵過少少資料 麗江來回雨崩應該至少五日行程
Day 1 麗江-飛來寺 (夜晚到)
Day 2 睇完日出,大約朝早6點幾撘車到西當,然後出發到雨崩
Day 3 雨崩嘅神湖神瀑果啲揀一個黎行
Day 4 雨崩番飛來寺
Day 5 撘車番麗江
有錯請屌
如果各位巴絲有興趣請add tg: myu129
我未買機票架所以出發日期果啲可以慢慢傾
利申絲打,今年grad

原路好多人
女仔 實有好多人幫
六月 如果無雪 其實 唔太危險
我去呀
好得閒

Day 2 睇完日出,大約朝早6點幾撘車到西當,然後出發到雨崩 其實唔使咁早答車 8 點半 都大把時間
Day 3 雨崩嘅神湖神瀑果啲揀一個黎行 神湖好遠 冰湖啱你d
Day 4 雨崩番飛來寺 體力ok既話 行完神瀑 再尼農出都得
Day 5 撘車番麗江
有錯請屌
利申絲打,今年grad

原路好多人
女仔 實有好多人幫

大陸大把狗公幫你開路
我去呀
好得閒

Day 2 睇完日出,大約朝早6點幾撘車到西當,然後出發到雨崩
Day 5 撘車番麗江
有錯請屌

絲打麗江直去飛來寺小心高山症, 建議留一晚香格里拉

西當入雨崩, 大約需時7 小時, 上斜好辛苦, 行李唔好帶太多, 如果飛來寺stay 一晚可以叫客棧幫你寄存行李

暫時我去左冰湖, 一樣上斜堅料, 輕裝上陣好啲, 上坡4 小時, 下山約2 小時( 慢慢落要3 小時左右, 我就行捷徑sir 落去)冰湖依家冇乜嘢睇, 個湖好細, 天陰有雨大霧, 至少我係失望而回, 呢邊天氣得7-11 度, 行山既話唔太凍, 我比較怕熱, 一件保暖內衣加一件超薄防水防風外套就走全程, 去到冰湖有雪都好, 兩件3 都可以頂到15mins 俾你影下相, 15 mins 後就難講

Btw 雨崩旺季係9-11 月, 房租貴到on99
利申絲打,今年grad

原路好多人
女仔 實有好多人幫

多謝巴打指點
利申絲打,今年grad

原路好多人
女仔 實有好多人幫

大陸大把狗公幫你開路

狗公? 點解咁講
有意 AAAhahaha
不過prefer 7月頭
上年去完
正常係飛昆明轉八個鐘火車去麗江
麗江有大巴去德欽 之後有車接駁去飛來寺
記得check下大巴時間表 我記得唔係好密
我去呀
好得閒

Day 5 撘車番麗江
有錯請屌

西當入雨崩, 大約需時7 小時, 上斜好辛苦, 行李唔好帶太多, 如果飛來寺stay 一晚可以叫客棧幫你寄存行李

暫時我去左冰湖, 一樣上斜堅料, 輕裝上陣好啲, 上坡4 小時, 下山約2 小時( 慢慢落要3 小時左右, 我就行捷徑sir 落去)冰湖依家冇乜嘢睇, 個湖好細, 天陰有雨大霧, 至少我係失望而回, 呢邊天氣得7-11 度, 行山既話唔太凍, 我比較怕熱, 一件保暖內衣加一件超薄防水防風外套就走全程, 去到冰湖有雪都好, 兩件3 都可以頂到15mins 俾你影下相, 15 mins 後就難講

我打算去一日藍月谷、玉龍雪山先,當係適應下,咁樣ok嗎
多謝你咁detail嘅報告
去咗神瀑,無去冰湖,但都好撚正
利申絲打,今年grad

原路好多人
女仔 實有好多人幫

大陸大把狗公幫你開路

狗公? 點解咁講

如果同人拼車/一齊玩 好多狗公獻殷勤
有意 AAAhahaha
不過prefer 7月頭

我7月唔得啊sorry
有興趣,不過六月可能太趕

上面有位絲打想7月去 你地可以傾下
宜家暫定同另一位巴打6月中去雨崩
其實仲有半個月 唔趕嘅
上年9月頭去左係麗江報團去 去左冰湖神瀑靚到
如果女仔去好多人會照顧你

上面有位絲打想7月去 你地可以傾下
宜家暫定同另一位巴打6月中去雨崩
其實仲有半個月 唔趕嘅

我都想有得同絲打去

等我下年去貝加爾湖 都開post招人先
我去呀
好得閒

Day 5 撘車番麗江
有錯請屌

我打算去一日藍月谷、玉龍雪山先,當係適應下,咁樣ok嗎
多謝你咁detail嘅報告

都ok, 但上玉龍雪山好撚柒貴😭

另外, 今日行埋神瀑, 都冇乜嘢睇, 易行過冰湖好多, 但都要7 個鐘來回

呢邊有團友話神湖好玩好多, 但來回要10 小時, 如果你夠腳力我建議你去神湖唔好去其餘冰湖同神瀑啦😂, 留返旺季時去吧
我都想有得同絲打去

等我下年去貝加爾湖 都開post招人先

我都想去貝加爾湖!不過點都冬天先去
Freshgrad實無假應該有排都未去到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞