真心唔明到今時今日仲有人推CIVIL 同CS

20 回覆
2 Like 1 Dislike
一個就來爆, 一個時間越長越貶值
係時係重溫 香港IT折墮大典
https://hknoit.blogspot.hk/p/it.html
如果識揀, 一定揀大電
HKNOIT
how about mech?
HKNOIT

揀大電實冇死, 做本行又得, 唔做都得。你讀得掂, 比兩電一鐵請左, 基本唔洗愁。就算市場請唔晒讀大電嘅人, 佢地都可以轉做BUILDING SERVICES 或者IT

MECH 你除非讀到識飛, 唔係勸你揀大電, 咁你就會有兩種情況。
第一: 你讀得叻, 一定受聘, 即係做返本行
第二: 讀唔掂, 你可以轉做BUILDING SERVICE 轉做BUILDING , 前提係連SUB CON 都冇得做嘅情況下

MECH 你除非讀到識飛, 唔係勸你揀大電, 咁你就會有兩種情況。
第二: 讀唔掂, 你可以轉做BUILDING SERVICE 轉做BUILDING , 前提係連SUB CON 都冇得做嘅情況下

基本上讀大電條路係最寬
幾個月前HSBC炒左幾百個IT狗,幾日前國泰就炒高層至低層大部分190個IT狗,根本IT就係係香港最低賤既物種

利申:我返緊間大公司隻隻IT狗晚晚都要OT到9-10點,仲要冇補水

基本上讀大電條路係最寬

大電做到mechancial civil bse 野,行電子同電腦科學Stream仲可以轉行做IT狗or Professor,所以真係唔知點解個個衝Civil而唔揀EE
幾個月前HSBC炒左幾百個IT狗,幾日前國泰就炒高層至低層大部分190個IT狗,根本IT就係係香港最低賤既物種

利申:我返緊間大公司隻隻IT狗晚晚都要OT到9-10點,仲要冇補水

香港IT折墮大典 第17項 同第20項
17. 每次經濟差時, IT行業必大受打擊, 工作職位變得極少
20. 賤命出售, 燃燒生命, 照亮公司
有色弱所以唔讀大電,所以選左civil
有色弱所以唔讀大電,所以選左civil

你今年YEAR幾?
最中意玩1.6
最中意玩1.6

CIVIL 1.6 未玩過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞