隔牆有耳:港男拍縮時片揚威國際 - 李八方

19 回覆
18 Like 2 Dislike
http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=20035367&category_guid=4104&category=daily&issue=20170527

隔牆有耳:
港男拍縮時片揚威國際 - 李八方

專欄專論 

香港攝影師蘇嘉進(Francis)再度揚威國際!佢用縮時攝影(timelapse)及超行縮影拍攝嘅短片《ESCAPE》,喺今屆葡萄牙電影藝術及旅遊節「Finisterra Arrábida Film Art & Tourism Festival」中,獲得最佳音樂視頻第二名。

Francis花半年時間記錄郊外天堂同都市嘅美景。《ESCAPE》短片截圖

呈現港美景及打工苦況

佢話今次係首次用人物主導創作短片,能夠係芸芸高水準作品中脫穎而出,十分驚喜。
《ESCAPE》講嘅係香港人從工作地獄逃脫到郊外天堂嘅故事。Francis用咗半年時間,將中環、金鐘、尖沙嘴繁忙都市人與事,同埋飛鵝山、大澳、大帽山等美麗風景記錄低,並以人物主導,將香港人係「全球最長工時城市」打工苦況呈現。
Francis話,香港工作環境極不平衡,每個人只係掛住工作,係生存唔係生活,其實好悲慘;又話工時過長,令人忽略好多值得去做嘅事,包括陪伴家人、花時間自我調整心靈,希望港人能夠反思。
想欣賞獲獎短片,可以去以下連結: https://www.facebook.com/franso/videos/1333048266732449/

97年主權移交至今,香港前進還是倒退?「蘋果」與你細數廿載風雨。
【回歸二十年】專頁: http://hksar20.appledaily.com.hk
Francis花半年時間記錄郊外天堂同都市嘅美景。《ESCAPE》短片截圖
勁啊
睇完片真心覺得靚
等睇專家
D郊外景拍到好靚
令到我諗澳洲
呢度之前仲d器材撚話咩6D dr低影唔到景 人地franso都係用5/6D咋喎
Sor ,睇左做港男拍縮陽片
Sor ,睇左做港男拍縮陽片

我需唔需要笑?
好想知 40秒果到d大廈有煙出係後期加effect定真係咁?
同埋點拍片/影相整到背景好似光速咁,但係某d位又正常咁,e.g:54秒左右
睇左做港男縮揚片
睇到 港男拍片時縮 揚威國際
要學影相先要學photoshop

唔認同
我覺得ps味精相係最低層次係視覺美
再高階就係構圖/採光呢種視覺美

最高層次的美就唔再局限於視覺上
好想知 40秒果到d大廈有煙出係後期加effect定真係咁?
同埋點拍片/影相整到背景好似光速咁,但係某d位又正常咁,e.g:54秒左右

一定係後製
要學影相先要學photoshop

佢呢啲已經唔單止係攝影,已經係創作
創作何需焗限手法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞