[IOS/AN]榮耀戰棋 戰術決定一切卡牌GAME

326 回覆
7 Like 0 Dislike
近排先出既新GAME 畫風好特別
玩左一兩輪已經好鐘意 課長都未必可以係戰術擊敗你

https://www.youtube.com/watch?v=sa_0w4mZP6s

《榮耀戰棋》是由韓國廠商 Com2uS 所推出的棋盤式卡牌策略新作,遊戲中玩家將需搭配古今中外知名英雄來創造別具特色的隊伍,再戰略性運用英雄的強力技能於 3x5 的棋盤上智取對手。

《榮耀戰棋》內卡牌分為三類,英雄、戰術、士兵」。「英雄卡」為強力作戰卡。「戰術卡」則為特殊效果卡,以遊戲觀念說法則為「魔法卡」。而「士兵卡」主要為加強英雄戰力

五花八門的「戰術卡」有陷阱、恢復、傷害、製造混亂… 等,若在合適的時機使用,往往會直接決定該場戰局的勝敗。

在進入 3x5 棋盤戰場前,將按牌組平均消耗資源決定先攻/先守,於進攻回合時玩家可運用持有的資源來選擇召喚英雄、士兵或使用戰術卡。召喚後可立即移動軍隊佔領據點或進行攻擊。當結束了自身回合,將會輪到對手進行進攻。隨著回合的推進,先達到「全滅/佔領/勝點」的一方將獲得勝利

除了戰術與士兵卡,所有的英雄卡都可進行強化。對戰中軍隊死亡將掉落的寶箱,戰役結束後可取得用於強化技能的技能書與裝備。另外透過訓練所將可提高英雄階級,英雄階級提升後將會開放更多的英雄技能。階級達到 IV 後更可以透過道具進行替換兵種及兵力調整。

遊戲模式分為三種:「單人模式」、「快速對戰(排位賽)」、「競技場模式」。隨著等級提高,單人模式將陸續開放難度更高的挑戰關卡。玩家將隨著英雄人物的腳步進入傳奇篇章

上面係呢隻GAME簡單介紹
我都係開始玩左一陣 大家有興趣可以一齊玩
都有小小心得
英雄:有中西歐基本上所有神同英雄

英雄資料:得大陸網 將就下
http://shouyou.gamersky.com/gl/201705/907730.shtml

兵種方面:
兵種分3種:弓兵,騎兵,槍兵

步兵克弓兵,弓兵克騎兵,騎兵克步兵。

弓兵:弓兵英雄配上相同兵種合作,弓兵攻擊距離同傷害提升,
攻擊距離加1格,近距離攻擊敵方傷害會減少25%

騎兵:行動範圍大,每次可移動2格,加相同兵再加一格 (3格幾乎行左一半地圖)
好處當然係可以更快的佔資源同造成傷害。
當然最重要係可以玩突擊…直接偷人地基地係可以做到

槍兵:攻擊普通,防禦高,只能移動一格
槍兵主要係有英雄,加buff好比如係加防,加血,加攻擊。

小小心得
一定唔好有兵就衝 死得最快最無奈
一開始只有5點資源點 大約可以比你放到陷阱+召喚一隻兵左右
首先我開局簡既牌組係簡弓手牌組 即係中間平均型

主要係用弓手配騎兵/槍兵 先守住基地同最近既資源既打法
而家隻GAME出冇耐 都未有較強既玩法 呢招應該係比較穩健
好多對手一開頭冇乜資源/兵種支援就盲目咁衝出黎打我
我前面通常會先布好陷阱
用卡牌黎拎多小小資源先開始
係基地前面慢慢磨死對面
然後利用自己多弓手既優勢係基地做支點 反擊出去 通常都要20ROUND左右先完勝 係完勝 對方完全冇得打
但重點係呢個打法我試過比速攻型搞到好頭痕 同埋會有人係佔完資源就同我比勝點 因為我被動所以會比較低
我都發掘緊其他打法

歡迎大家入坑 真係好玩同考腦(仲有小小運氣因為要抽卡...)
已經開左個公會:HKG榮耀

有咩唔明可以問 一齊切磋下

更正 公會名叫:Hkg戰棋
隻game起手先贏一半
物手同後手差太遠
隻game起手先贏一半
物手同後手差太遠

先手佔資源係多 但要壓低水晶黎搶先手唔值

但明顯地隻game弓手過強
同埋魔法牌威力只限前面用
放兩三種己經夠 放太多對面用人海戰術都湧死你
有無iOS link
LM
有無iOS link

第一次開唔記得左

IOS link:

Com2uS Corp. 的 榮耀戰棋
https://appsto.re/hk/uP49bb.i

Android link:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.com2us.soulz.normal2.freefull.google.global.android.common
好難玩
而家有班友玩兵仔流用人海戰術霸住個map
好難玩

都算難玩
但玩哂個教學佢 會有得著

同埋單人模式可以拎多小小魔法卡同升級英雄既碎片

對面成手卡都出唔到 呢個時候大局己定

記得有牌盡出 分配好魔法卡同小兵比例
有班人玩緊囤兵流 用魔法卡加步兵x弓兵可以滅絕佢地
Pish
岩岩down左黎玩下 好似真係ok
不過5點資源張卡唔明有咩用
岩岩down左黎玩下 好似真係ok
不過5點資源張卡唔明有咩用

Sd張圖黎睇下?
要升到8lv打主線先有流星雨
而家上到千5分好難打班囤兵狗
教學13過唔到 有咩要訣?

先升弓手 射死下排牛 用1點果招控控住上面果隻野唔比佢咁早離開召喚點=easy

先升弓手 射死下排牛 用1點果招控控住上面果隻野唔比佢咁早離開召喚點=easy

一冇暈到隻野就會行前一格之後就會係中路係咁召怪
Search 唔到個公會
開新手箱中左武則天
Search 唔到個公會

可能細楷?
開新手箱中左武則天

有關羽呂布果種勁既武將唔知幾時先開到

巴打過左?
入左公會
石留黎有咩用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞