Football Manager 2017 討論區(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
巴打3中堅無鋒陣點set?

一開季係威係勢,而家季中7場一勝排第三
睇stat場均6成控球同埋射門都算多
就係入唔到

wb轉s/a?可以打多范傳中

就係入唔到

一隻Support都冇

就係入唔到

打咁窄其實好應該利用下兩邊做突襲,但中間攻中唔太識搶點接傳中
六成控球係因為Retain Possession,好多橫傳?
無鋒禁區活動好弱,好多起腳係禁區頂,睇下Scoring Chance夠唔夠?
另外可以試下打得更Aggressive或Fluid,例如用SS、High Line等等

就係入唔到

打咁窄其實好應該利用下兩邊做突襲,但中間攻中唔太識搶點接傳中
六成控球係因為Retain Possession,好多橫傳?
無鋒禁區活動好弱,好多起腳係禁區頂,睇下Scoring Chance夠唔夠?
另外可以試下打得更Aggressive或Fluid,例如用SS、High Line等等

你E家個SETTING我幻想就係阿記咁,一係禁區頂互傳,但完全冇入肉既攻勢,每場Clear-Cut Chance幾多?一係就個個控住個波但又冇人傳,最後9射

首先要諗你進攻套路係咩?

A. 兩閘落底傳中,插上射入?
B. 中間one-two走位入?

A 既話你兩閘就要SET番S/A, 跟住中場中就要走動範圍大同防守高,少D前插, SET番1-2隻SS

B 既話要考慮中間邊D人係做傳,邊D人係做入楔,前插

就係入唔到

會唔會太進取好易比人打反擊?

就係入唔到

你E家個SETTING我幻想就係阿記咁,一係禁區頂互傳,但完全冇入肉既攻勢,每場Clear-Cut Chance幾多?一係就個個控住個波但又冇人傳,最後9射

首先要諗你進攻套路係咩?

A. 兩閘落底傳中,插上射入?
B. 中間one-two走位入?

A 既話你兩閘就要SET番S/A, 跟住中場中就要走動範圍大同防守高,少D前插, SET番1-2隻SS

B 既話要考慮中間邊D人係做傳,邊D人係做入楔,前插

Exactly踢到同阿記一樣
通常b多,我諗ap改做support好似好啲咁
大家試下睇其他隊既facility
係咪會即彈game?
我都整緊新戰術, 歡迎指教及討論

防守思路:

由於只係中遊球隊,技術上單對單應付唔到,所以利用5個 Team Instructions(TI):Fairly Narrow、Defensive Line Slightly Deeper、Close Down More 、Tighter Marking & Get Stuck In 將球員之間既空間收窄,方便互相補位防止個人突破,利用人數優勢去搶贏個波後發動反擊。

進攻:搶左個波後立動發動反擊 (Higher Tempo, More Direct passing, Pass into Space) , 由中場去發動,長傳兩翼,兩翼可以自己去/傳番入中間等中場/前鋒撞射破網。

疑慮1: 到底應該用Roaming Playemaker 定係 DLP (S)?

兩個最大分別既係前者會有默認PI:Roam from Position, 而後者會Hold Position。本身DM應該係Hold Position,若果再用DLP的話會怕走動唔夠。

疑慮2: 我選擇用TI:Stick to Position 既原因係因為我想球員企好佢地既位置,防守時唔會出錯,反擊時亦第一時間係每個位都拎到波/比到Support,但同時可能令到對面防守比較易?

疑慮3: Team Shape 選擇左用Structure, 減少球員個人發揮,希望達到戰術上既要求,但會唔會太被動? 進攻時會唔會太少支援?

疑慮4: 球員指令 (PI) 上面如何選擇仲有待考慮,例如係唔改變Role既情況下加上 Get Further Forward,Roam from position, More Direct Passes 等等需要觀看比賽再微調。
理論上練位練到幾多先得
練到natural 又使唔使練滿
理論上練位練到幾多先得
練到natural 又使唔使練滿

光綠已經得
想問下你地一日要load大概幾耐,比如有international day

會唔會出彩虹(mac)

最耐都係1分鐘

進攻:搶左個波後立動發動反擊 (Higher Tempo, More Direct passing, Pass into Space) , 由中場去發動,長傳兩翼,兩翼可以自己去/傳番入中間等中場/前鋒撞射破網。

唔成立
1. Counter同High Tempo後防會大腳踢上去,極少會交比中場分波,除非你係靠中場搶斷/後防低自由度/Play Out of Defence/低節奏

2.兩翼Support Role回防過深,冇辦法即時前插做到接應

疑慮1: 到底應該用Roaming Playemaker 定係 DLP (S)?

兩個最大分別既係前者會有默認PI:Roam from Position, 而後者會Hold Position。本身DM應該係Hold Position,若果再用DLP的話會怕走動唔夠。

呢個情況,戰術上係RPM優勝,要再睇球員能力,中下遊踢得掂RPM既少之有少

疑慮2: 我選擇用TI:Stick to Position 既原因係因為我想球員企好佢地既位置,防守時唔會出錯,反擊時亦第一時間係每個位都拎到波/比到Support,但同時可能令到對面防守比較易?

你Closing Down More已經會Out Position
同埋TI既Stick to Position係防止一D進攻走位差既球員走錯位,增強區域控制,例如V92既曼聯
我個人好少用,因為Structured已經有差唔多效果

疑慮3: Team Shape 選擇左用Structure, 減少球員個人發揮,希望達到戰術上既要求,但會唔會太被動? 進攻時會唔會太少支援?

會,會減少進攻Dynamics,有得有失

疑慮4: 球員指令 (PI) 上面如何選擇仲有待考慮,例如係唔改變Role既情況下加上 Get Further Forward,Roam from position, More Direct Passes 等等需要觀看比賽再微調。

試左先,弱隊唔洗太多Ins,你叫佢前插但如果佢本身意識同無球跑動都唔夠好係有反效果,戰術只係幫球員發揮,冇必勝公式,乜野都唔set踢得仲順

唔成立
1. Counter同High Tempo後防會大腳踢上去,極少會交比中場分波,除非你係靠中場搶斷/後防低自由度/Play Out of Defence/低節奏
中場兩隻改做CM(S/A),PI 加前插, 套路改做解圍後兩翼傳中點睇?
2.兩翼Support Role回防過深,冇辦法即時前插做到接應
加PI前插得唔得? 如果Set Attack怕唔夠力防

呢個情況,戰術上係RPM優勝,要再睇球員能力,中下遊踢得掂RPM既少之有少
都唔算下遊,6-10名到,今季打歐霸所以都補左好多人

你Closing Down More已經會Out Position
同埋TI既Stick to Position係防止一D進攻走位差既球員走錯位,增強區域控制,例如V92既曼聯
OK,我之後睇比賽再決定Close down 既程度

同上,睇情況再改

試左先,弱隊唔洗太多Ins,你叫佢前插但如果佢本身意識同無球跑動都唔夠好係有反效果,戰術只係幫球員發揮,冇必勝公式,乜野都唔set踢得仲順

平時都SET 幾條就算,但D成績太浮動,所以再試下SET個Formula出黎

唔成立

我都同意,咁既情況好多時係踢番個波給對方再攻過,己方不斷受壓

同埋defensive forward 雖然會人地後場作逼搶,但顯得孤立無援

即使逼到對方失誤傳錯波但球員支援不多,亦較難即時製造反擊機會

改做DLF(S),雙翼加PI前插再睇下效果

發覺我一個15-21歲係球會TRAIN過3年既球員都冇
打歐霸焗留4個空位
西甲留人真係唔易,個撚個份約都set min release clause
開季disable 咗first window budget
一到冬窗ai又係瘋狂揼水買人

明明就係想跟現實原班人馬踢一季

唔成立
中場兩隻改做CM(S/A),PI 加前插, 套路改做解圍後兩翼傳中點睇?

You Like,試左有冇效先,鳩吹幾頁可能原來係冇效既

加PI前插得唔得? 如果Set Attack怕唔夠力防

問題係回防回得深,唔係識唔識前插,比你Set到Attack Role咁不如直接用Attack
仲有我唔係明點解必需要兩翼回防?邊路得一種防守方法
足球係圓
442個中場有咩推介,想btb, work rate高
利申:土豪
第一次響fm 靠until we score逼和電腦

話補3分鐘,但去到94分鐘逼和1:1

試過修仔歐撚八強打曼聯92分鐘黑哨十二碼成功晉級
第一次響fm 靠until we score逼和電腦

話補3分鐘,但去到94分鐘逼和1:1

試過修仔歐聯八強打曼聯92分鐘黑哨十二碼成功晉級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞