Football Manager 2017 討論區(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike

巴打思路係乜
Cross From Deep又短傳滲透?兩隻前鋒淨係搶點?兩隻DLP會唔會疊位?

似係穩守打兩翼傳中
但兩個DLP 中間夠守咩

夠呀
中堅搶完波短傳去邊路俾翼爆入去底出波

其中一個前鋒落黎做one two再入禁區, 兩個DLP冇撞位

Cross From Byline先係底線出波

成日失波 要點搞好
新手岩岩玩
其實平排442點用
我用李斯特城,想打返現實咁都唔得
一定要打433
442中間4個點set?

兩邊Winger Attack,一個DLP或CM Support做波,一個B2B或BWM
英超傳統打法黎

馬列斯應該係inside forward?

442 應該係Winger或者Wing Midfielder,本身有習慣識Cut inside
今集馬列斯變番普通料,唔好望佢可以1過2然後起腳

係咪只要佢有意識,就唔需要比instruction佢,可以任佢自己發揮?
我覺得馬列斯decision太低,成日highlight見到佢9 cut然後失控球權

視乎你比幾多自由度球員發揮
自由度夠既話,Winger雖然預設Run Wide With Ball,一樣可以有Cut inside既Movement
不過兩刃劍黎,唔太建議弱隊用

至少Decision呢項意思係球員判斷選擇既能力
IF鳩帶主要原因不外乎:
1. Decision低導致判斷錯誤
2. 周圍冇人現位接應,得番帶波突破呢個Choice,根本冇得揀
3. 本身習慣影響(Run With Often等等)
今集IF難用左好多,每次Cut入中路除左閘會跟防,又有中堅、防中,成日要1過2

好過16winger天下架啦
我覺得if s好用過if a
尤其遠射好
if a成日k角位失波
其實平排442點用
我用李斯特城,想打返現實咁都唔得
一定要打433
442中間4個點set?

兩邊Winger Attack,一個DLP或CM Support做波,一個B2B或BWM
英超傳統打法黎

442 應該係Winger或者Wing Midfielder,本身有習慣識Cut inside

係咪只要佢有意識,就唔需要比instruction佢,可以任佢自己發揮?
我覺得馬列斯decision太低,成日highlight見到佢9 cut然後失控球權

自由度夠既話,Winger雖然預設Run Wide With Ball,一樣可以有Cut inside既Movement

2. 周圍冇人現位接應,得番帶波突破呢個Choice,根本冇得揀
今集IF難用左好多,每次Cut入中路除左閘會跟防,又有中堅、防中,成日要1過2

尤其遠射好
if a成日k角位失波

上年唔係邊路屈速就得咩

英超傳統打法黎

尤其遠射好
if a成日k角位失波

上年唔係邊路屈速就得咩

2016我未見過if入波係除左門前撞入
今年if用得好會有double double
球徽同球員相大家係邊到dl?

fm scout
減價買左黎玩
想問macbook係咪都照用到patch??
球員樣 球隊 個D
同埋戰術聯賽patch用唔用到
減價買左黎玩
想問macbook係咪都照用到patch??
球員樣 球隊 個D
同埋戰術聯賽patch用唔用到

可以用到patch
利申: 用MacBook玩緊

岩岩開左玩5分鐘
部macbook熱到痴左線
洗唔洗用散熱

李城玩433打防反,instruction應該點set好

視乎你想踢邊隻防反?長傳反擊?高壓逼搶?傳控滲透?摩佬?
433本質上係傳控打法既戰術,如果要用黎防守反擊,我覺得有幾個關鍵
1.三中場裡面至少有一個識前插助攻,例如CM、B2B或者自帶Get into opposition area/Get Forward Further
2.留意攻防轉換,多數防反系統核心係攻防轉換既一瞬間
3.三鋒線至少有一人識回撤做波,串聯中場
有左戰術基礎再講球員調配
想問下個club點樣先會有多d fans
想增加下d收入 個balance一直跌
冇得擴建 冇得起個新球場

fm scout

thx bro

但我dl完, 解壓放番係fm2017-graphics file到,
入到game unclick cache, tick reload skin同埋clear cache都出唔到D LOGO
有冇巴打知點解?

有冇隱世中堅推介(4大聯賽中下游或山卡喇聯賽果D)
用蛆玩到2019唔記得買中堅

李城玩433打防反,instruction應該點set好

視乎你想踢邊隻防反?長傳反擊?高壓逼搶?傳控滲透?摩佬?
433本質上係傳控打法既戰術,如果要用黎防守反擊,我覺得有幾個關鍵
1.三中場裡面至少有一個識前插助攻,例如CM、B2B或者自帶Get into opposition area/Get Forward Further
2.留意攻防轉換,多數防反系統核心係攻防轉換既一瞬間
3.三鋒線至少有一人識回撤做波,串聯中場
有左戰術基礎再講球員調配

長傳反擊啊CHING

1.想問AP依個位置本身有冇前插功能 我依家三中場係AP+B2B+BWM
2.可以點睇,我見nididi打B2B回防回得幾快下,自己反擊失敗好少俾人打返轉頭,我係嫌反擊唔夠效率
3.馬列斯會唔會係一個選擇?應該點set
1. AP Attack Role會帶波進攻,Dribbling高既話會係一個相當好既進攻球員,但Sup Role drop得幾Deep,而且缺點係唔夠無球跑動同回防
2.留意反擊既展開,例如邊個搶球、搶球之後既處理(直接長傳定短傳比Playmaker?)、前場邊幾個接波、有冇球員會即時跑上前搶攻 ETC.
3.馬列斯可以

我嘗試下構思:

前場:Slimani /Ulloa(TM Sup) + Vardy(RMD)+ Mahrez (IF Attack)
中場:Ndidi /King(B2B)+ Mendy或Amarty(BWM Def)+Drinkwater(DLP Sup)
兩閘:FB Attack或WB Sup

戰術思路:我個人會用Counter心態、Drop Deep、Low Tempo,低節奏好似好慢,感覺上唔會快速反擊,但係其實防反既精髓係要引對手進攻,等對手後防出現漏洞再長傳比鋒線製造攻勢

反擊思路:後場BWM搶到波再比飲水大腳踢上去-> 直接比RMD突破/TM接應二傳比RMD或IF/TM Hold波等中場後上遠射或兩閘後上傳中,嘗試快速壓球員上前場造成人數優勢(理想係我方可以7 V 4)

BTW,李斯特城中場攻擊性太低,得飲水可傳可射,焗住要擺前D加強進攻力,唔係既話其實可以做派路/阿朗素,搶完波即刻長傳

最近玩緊343無鋒

最近玩緊343無鋒

好似幾得意
效果如何

最近玩緊343無鋒

好似幾得意
效果如何[/quote]
進攻幾順,前場好多One Two,但兩邊傳中就冇人接應
兩邊防守好弱,成日輸傳中

我今年都教緊般尼

般尼條防線其實唔差,教中下遊執得靚條防線就贏一半

話說我係教完一季新特蘭之後見般尼降班,
就去在般尼,

米高堅尼好快就跳船用release clause 走左佬

我個save我免簽左佢返黎打iwb
好正

我個save打左六年獌先走人去教般尼,瘋狂買舊部

之前開左個save玩獌,覺得冇咩挑戰性,依家開左個save玩李城

玩左半季,淨係覺得條後防好廢,同埋musa果d真係水水地

冇左Kante 俾返個Ndidi 一線防中
華dee仲係好勁
不過岡崎仔同成條防線弱化得好勁

前鋒賣剩華dee同slimani,賣左果兩個夾埋都差唔多10m
後防買左哈化柏林個brooks,佢包底,Morgan打stopper都算穩陣

我都岩岩開左李城 等我都試試 買brooks先
買左個龍門但係佢係塞爾維亞冇work permit要點搞
擺左成年都冇得用
買左個龍門但係佢係塞爾維亞冇work permit要點搞
擺左成年都冇得用

塞爾維亞要wp既咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞