Football Manager 2017 討論區(5)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
開定先
小弟有幾個問題想請教
1.Mbappe點用先好?
小弟玩皇馬,而家係17/18後半段,第一季五冠之後一口氣買左Mbappe,Dybala,當拿勞馬,Rugani,Bellerin,放走左Benzema,James,Danilo,Navas,華斯基斯,新成員除左Mbappe之外,全部表現都非常好,Mbappe出左大約2x場,只有7球4助攻,無論set做左IF定右W,表現都好一般,想試下set F9,大家點用好Mbappe?
2.防中替補人選
卡斯米路全勤打Ball Winning Midfielder,我又冇乜人選可以揀,Maia值唔值得用?定係用Ruban Neves好?
3.Pogba/阿里?
因為摩迪漸老,想買定一個中場頂佢,(同現實一樣,Modric唔出時中場輸到pk,歐冠八強打多仔首回合主場冇佢輸0:3,次回合用返即刻返cup,冇佢情況下我多數出高華錫頂佢,但級數有明顯分別。Pogba數據靚,但阿里實際表現更好(第一季歐冠四強,英超冠軍,第二季歐冠助攻王(目前),有冇巴打可以比較下佢地兩個?
求高手指教
小弟有幾個問題想請教
小弟玩皇馬,而家係17/18後半段,第一季五冠之後一口氣買左Mbappe,Dybala,當拿勞馬,Rugani,Bellerin,放走左Benzema,James,Danilo,Navas,華斯基斯,新成員除左Mbappe之外,全部表現都非常好,Mbappe出左大約2x場,只有7球4助攻,無論set做左IF定右W,表現都好一般,想試下set F9,大家點用好Mbappe?
2.防中替補人選
卡斯米路全勤打Ball Winning Midfielder,我又冇乜人選可以揀,Maia值唔值得用?定係用Ruban Neves好?
3.Pogba/阿里?
因為摩迪漸老,想買定一個中場頂佢,(同現實一樣,Modric唔出時中場輸到pk,歐冠八強打多仔首回合主場冇佢輸0:3,次回合用返即刻返cup,冇佢情況下我多數出高華錫頂佢,但級數有明顯分別。Pogba數據靚,但阿里實際表現更好(第一季歐冠四強,英超冠軍,第二季歐冠助攻王(目前),有冇巴打可以比較下佢地兩個?
求高手指教

麥巴比翼陣 4123DM
4231成效唔大,個amc拎得波多好多時佢會等波到,全場好小pass同低分
4123 左翼if 成日cut入黎有收穫

我係你放
賓周
麥巴比。 戴巴拉
navas. james
dm

但4312 窄場中路都得,放前鋒f9
麥巴比。 賓周
戴巴拉
中場。 防中。 中場

主張4123翼陣
james ap做膽放兩翼比麥巴比再cut入/比賓周,順好多,但我放counter同very fluid
小弟有幾個問題想請教
2.防中替補人選
3.Pogba/阿里?
求高手指教

麥巴比翼陣 4123DM
4231成效唔大,個amc拎得波多好多時佢會等波到,全場好小pass同低分
4123 左翼if 成日cut入黎有收穫

我係你放
賓周
麥巴比。 戴巴拉
navas. james
dm

但4312 窄場中路都得,放前鋒f9
麥巴比。 賓周
戴巴拉
中場。 防中。 中場

主張4123翼陣
james ap做膽放兩翼比麥巴比再cut入/比賓周,順好多,但我放counter同very fluid

原來放左成班人
個form就比左你
你自己填格仔
4312 戴巴拉拍佢
留名
玩荷乙弱旅好Q難打, 每場都有機會輸
我都張我個戰術寫出黎, 我個戰術就係為左谷個前鋒Regen改造既左翼做球皇
----------DLF(s)----------
IF(a)-------------------IF(s)
------RPM(s)-BBM(s)----
----------BWM(d)---------
WB(a)-----2CD(st)----WB(a)

基本上係鍠既踢法加少少改造
個DLF shoot less often, move into channels
個左翼37場入33球
有個唔獨食既DLF個左翼就好似C7咁係咁入波
我開左個Save專玩3中堅
發覺3中堅係依集好屈機
發覺3中堅係依集好屈機

yes
發覺3中堅係依集好屈機

其實點set 未玩過
新買左個22歲仔既左閘 成日一出場就nervous no pressure, clam down個d都冇用... 搞到成日比人cross到
仲可以點搞
發覺3中堅係依集好屈機

不過要儲一堆中堅
新買左個22歲仔既左閘 成日一出場就nervous no pressure, clam down個d都冇用... 搞到成日比人cross到
仲可以點搞

下季賣左佢
叫佢Mark Tighter + tackle harder睇下有冇用
發覺3中堅係依集好屈機

不過要儲一堆中堅

可以玩改造
張d冇Crossing同Dribble既左右閘改造做中堅
有速度既中堅可以掃走好多直線
翼就可以改造做翼衛
攻中/左右IF改造做前鋒
我個save隊克魯第1季有半隊波唔係打緊搵食位
點解我個email 果到出唔到其他隊既比賽報告 英超果行全部tick哂,但都只係睇到自己果隊
但其他save 又唔係咁
仲可以點搞

下季賣左佢
叫佢Mark Tighter + tackle harder睇下有冇用

比D時間人適應
佢Report有冇話唔fit隊波,紅色既話至少要成年後先有起色
發覺3中堅係依集好屈機

玩足咁多年fm(無買17)都未轉過陣 4231
一轉左3中堅唔識排翼位同role
點解我個email 果到出唔到其他隊既比賽報告 英超果行全部tick哂,但都只係睇到自己果隊

我未試過出到喎,點先出到

即係有比數,下面一堆字有哂比賽過程果版 之前英超每隊比賽都有一頁,而家冇左
留名先~
發覺3中堅係依集好屈機

yes

我試過3412,3421
都係攻不銳守不穩
發覺3中堅係依集好屈機

我早2集都係4231可以下克上
今集4231英超唔work (即係好難弱勝強)
反而433同352可以下克上
我反而唔識set 442
發覺3中堅係依集好屈機

今集3後衞陣冇咁易比人中出,不過翼衞都係少選擇,吓吓都要自己練出嚟,希望隨住現實多咗隊打3後衞嘅大趨勢會多啲選擇
發覺3中堅係依集好屈機

今集3後衞陣冇咁易比人中出,不過翼衞都係少選擇,吓吓都要自己練出嚟,希望隨住現實多咗隊打3後衞嘅大趨勢會多啲選擇

翼衛搵左中場或隻翼鋒改造都得
今集d閘位好易比人出波, 翼衛防守力冇太明顯影響
反而進攻力好明顯
一隻出波勁 + 快既翼衛真係可以禁住人打

即係有比數,下面一堆字有哂比賽過程果版 之前英超每隊比賽都有一頁,而家冇左

有冇人知點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞