router 問題求救

15 回覆
1 Like 0 Dislike
話說早幾日買左個新router r6220

但牆身lan線插router 再插電腦之後電腦上唔到網
連左線但冇網絡存取
lan線直插電腦ok
係咪要set個router?
google左幾個方法都唔work
可以點搞電腦先上到網
router有冇燈睇? 跟住說明書睇下燈號咩情況吧

有著燈
電腦都顯示連左線
但冇網絡存取
實際上都係上唔到網
睇說明書啦

有著燈
電腦都顯示連左線
但冇網絡存取
實際上都係上唔到網

wan燈咩情況?唔會wrong hole掛router有冇入錯mode? 線有冇問題?好多野可以發生 有冇跟住說明書黎多獲?
話說早幾日買左個新router r6220

但牆身lan線插router 再插電腦之後電腦上唔到網
連左線但冇網絡存取
lan線直插電腦ok
係咪要set個router?
google左幾個方法都唔work
可以點搞電腦先上到網

影張相睇一睇樓主點插lan線得唔得?
我覺得似係條wan插錯入lan果d低能野
成部router reset左佢啦
通常default setting就乜都得
或者可能ISP 認左你電腦個MAC address, 唔派IP比你個ROUTER, 呢個情況可以等或者改你個router mac address 等於你電腦個mac address
或者你插錯線, 影張相黎睇下啦

所以叫樓主影張相睇下

所以叫樓主影張相睇下

唔係
成部router reset左佢啦
通常default setting就乜都得
或者可能ISP 認左你電腦個MAC address, 唔派IP比你個ROUTER, 呢個情況可以等或者改你個router mac address 等於你電腦個mac address
或者你插錯線, 影張相黎睇下啦

thx巴打
收工返去試下改mac address

有著燈
電腦都顯示連左線
但冇網絡存取
實際上都係上唔到網

wan燈咩情況?唔會wrong hole掛router有冇入錯mode? 線有冇問題?好多野可以發生 有冇跟住說明書黎多獲?

講漏左
其實前晚整完一大輪最後上到網
但尋晚又斷左 reset router都連唔返
我都一樣用緊netgear r6220, 和記

不知幾好用
如果到最後都唔得試下換LAN 線
之前換R7000 一部電腦上到, 一部唔得(但又間唔中上到)...最後換左LAN 線就冇問題

p.s D lan 線之前用tplink 一直都無問題, 不過就用左好多年

我直接換左cat6線, 唔係太長換cat5e 都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞