林鄭月娥:「美麗新香港」是指一国為本,違法必究

264 回覆
28 Like 360 Dislike
法治精神是違法必究

又變咗嘅喂
呢點先係最致命

成個支共:
我地就係咁無恥 點搞鳩你地都唔會有後果 吹咩
仲要用你地d錢黎加人工 買武器打鳩返你地
含習撚啦你
唔強調呢點,佢呢件垃圾仲做到乜?
極權三部曲都唔識
香港國

即係獨立?
全家英國人 外國係指咩國
這香港已不是我的地頭 就當我在外地旅遊
我覺得佢唔知

佢連八達通都唔識用
中國法律下的法治精神
金像獎live呀
On9 條法律 你冇經過立法會就立左 咁叫以法治國?
書名源於莎士比亞的《暴風雨》中,米蘭達的對白:「人類有多麼美!啊!美麗的新世界,有這樣的人在裏頭!(How beauteous mankind is! O brave new world, that has such people in it.)」。這台詞本身即有諷刺意味,因為米蘭達成長在封閉的島嶼上,所知的只有她父親,奴隸和鬼魂,離文明社會相去甚遠。

在小說中,《美麗新世界》諷刺新世界雖然外表似美,但科技並沒有令社會的人民精神進步,反而讓社會文化倒退。

1942年,佔領香港嘅侵略者都愛用「新生」「新香港」,
當年皇軍都係「違法」必究,
大家可以睇多啲香港歷史。
冇所謂啦, 反正佢既法 係中國制度下既法律
呢個都唔係足本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞