《揸住水槍打喪屍》--比喪屍更瘋狂的香港人

356 回覆
30 Like 8 Dislike
Live
樓主上個故我都有睇

求文
我終於還是交代了自己失憶的事。起初,我只是和雙雙交代,但是她說應該和華DEE與紅姑娘說一聲,於是乎我便和她們說了。

「下,咁你真係唔記得晒架啦?到底係點既感覺?」華DEE的反應超浮誇。

我苦笑:「咪就係記唔起既感覺囉,你都試過唔記得野既感覺架。」

「原來係咁..陳一水先係你真名...話說你點記得返?」

當然我沒有和她們說是高隊長告訴我,我還不了解我和高隊長的關係,萬一引起我和邪惡的高隊友有著不明的關係這誤會就糟了。

「就咁..突然記得返,我好難解釋。」

「都好既..記得返自己個名。你再記起或者要咩醫護上既幫助就同我講啦,我唔照顧你冇人照顧你架啦,廢青。」紅姑娘說完體貼的話一定要補上一句毒辣的話來平均,真的是傲驕呢。

不料雙雙居然認真起來:「我會一直照顧阿水架,正同佢都會一直照顧我咁,係咪?」她一把抱住我的手臂,我也努力地擠出一個笑容回應。

華DEE白眼一反:「死啦死啦以後日日放閃閃Q死我啦!」

紅姑娘沒理他:「你係高隊友間房搵到D咩?」

我當然不會和她說名片的事,反正真的有其他事令我在意:「呢個。」說罷我取出一疊文件。

文件的標題是:「特殊個體目擊報告」

「特殊..個體..?」

我點點頭:「無錯,係唔同既人同高隊友交代一D特別既喪屍,入面都係佢筆錄既文字同一D掃瞄,但係高隊長既畫功真係麻麻...」

翻開第一頁,竟然是目錄,看來高隊長是一個對文件處理很認真的人。

目錄:

1. 目錄
2. 壁行者(調景嶺知專)
3. 硬刺者(?????)
4. 半人(海)
5. 聚合體(堆填區)

括號中的大概是目擊的地點,但卻不明白海和問號是甚麼意思,至於前面的名號也是古古怪怪,完全不知所云。當中的字和畫實在是亂七八糟,想必是他一邊聽一邊寫和畫,事後根本連自己也沒看過,或者世界上只有他能看懂。但現在他也大概開始腐爛,應該看不了吧。

紅姑娘說:「我係無線電都聽講過其他防線見過一D特別既喪屍,但係我地都未親眼睇過,似乎無人區入面都有呢D案例...講真作為一個醫生,如果佢地唔係咁危險,我都好想仔細研究下,佢地就好似天才所創作既傑作咁,只係呢D傑作會食人咁解..」

我道:「嘩,不了,見到都係斬左先講。」

紅姑娘笑笑道:「咁當然。」

當晚我們晚得不算平穩,連續兩日的生死搏鬥為我們留下了不小的心理陰影。

我算是影響最少的人.雖說我殺了三人。

我們又再次回收運鈔車,現在正步入冬天,下雨已經成為了珍貴的現象,加上斷水網被破壞,水沒有之前那麼多和隨意使用。即使是這樣,安仔還是勉強為我們補滿了儲水,和一些用汽球造的水彈。

然後,再一次我們要進入無人區。
雙雙唔好死啊
雙雙唔好死啊

其實死硬
雙雙唔好死啊

其實死硬

雙雙唔好死啊

其實死硬

望下樓主上個故...
和尚會唔會再出黎講經
冇文
冇文

冇文

和尚會唔會再出黎講經

唔會,唔同時空
今晚先有文
條愛情線會唔會發展得太快

出面咁多喪屍 今日唔知聽日事 唔快d點得

文啊

文啊

打緊

文啊

打緊

又話今晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞