【震驚700萬人】點解機位要超賣? 國泰霸氣回覆:我哋特登嘅!

86 回覆
13 Like 9 Dislike
根本咁答先正常, 係人都知仲講大話仲乜鳩.

講真overbook都OK, 但一定要有好既應變law, 一定要搵D願意收錢轉機既人唔係要D人去到機場上埋機又俾你拖落黎.

每個人心目中都有個價,如果價高既我諗唔會有美航事件發生
而家條友又唔係唔上到機...
只係事後拎返black and white 再比報紙佬搞大
其實我唔明白,買戲飛睇戲點解又唔會有overbooking
以前有時經團購網站買戲飛係平d,你買完後拎住1點鐘戲飛,準備入場時就有戲院職員同你講:呢場坐爆人喇,你3個鐘後返黎睇下一場啦…

有咩分別?
以前有時經團購網站買戲飛係平d,你買完後拎住1點鐘戲飛,準備入場時就有戲院職員同你講:呢場坐爆人喇,你3個鐘後返黎睇下一場啦…

有咩分別?

睇戲好少人甩底 同埋值博率唔高
個個都話超賣係正常超賣係正常超賣係正常
間間都咁做好少會奶野咁做左好多年係咪就第於正常?
根本你既機位就少過比錢既人
竟然可以用一個搏既心態去咁樣應付消費者
投機取巧?

有咩分別?

你睇戲睇2個鐘,睇完有得繼續處理番你身邊的事
坐飛機一坐1至10幾個鐘都有,重要坐完你已經唔係本地,咁你話邊種生意甩底率多d?
而且睇戲有得中途加入,你坐飛機冇。
其實航空公司超賣d 著數係去左user到,唔係佢超賣你邊有咁平飛機坐。到時唔超賣d人又屌晒鬼話貴。
United之所以7左,根本係因為處理手法差,而唔係超賣問題。屌超賣個班友十成十根本冇讀過Supply Management d野。飛機甩底率有d 高到班班機都有,你唔超賣根本機票會貴好多。

利申:唔係任何航空業做緊,讀下supply chain你就會識
投機取巧?

User的身體係誠實的,到時貴左你又會屌嫁啦
啲記者傳媒可唔可以咪撚再用關公呢兩隻字
好撚柒

懶有趣
投機取巧?

因為overbook 啲機票會平啲 CX又肯比錢
好多人好樂意收錢搭下一班

其實overbook最值得原諒係航空公司會俾人遲改機票唔駛total lost.

而的確又有好多人當日先黎改.
JAL/ANA係咪都有超賣?

有咩分別?

戲院冇得退飛但飛機有得退飛
投機取巧?

其實overbook最值得原諒係航空公司會俾人遲改機票唔駛total lost.

講得岩 加上個賠償都唔差 唔係賠一兩舊水咁簡單
投機取巧?

講得岩 加上個賠償都唔差 唔係賠一兩舊水咁簡單

以前無出事以前應該賠得夠好, 而家諗縮數連呢D都慳.
投機取巧?

User的身體係誠實的,到時貴左你又會屌嫁啦

又打稻草人
JAL/ANA係咪都有超賣?

其實Ana 都有,只不過少啲出咁解
好直
冇幫襯國泰好耐

你以為鬼國泰超賣?

有咩分別?

戲院成本低過飛機下
OVERBOOK 左試過直接UP上BUSINESS

Status-less
但都試過登機前一刻 upgrade
個 bee 聲真係好清脆
其實係大家都知 你share出黎都係有心 不過話震驚七百萬人就好井底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞