asso cgpa 3.4 仲讀唔讀好

36 回覆
1 Like 78 Dislike
我今年year1 asso science 科cgpa 3.4
自問冇努力好hea sem2冇聽過書
依家好迷惘諗緊讀唔讀埋
我sem2gpa低過sem1 0.1以上
1.好怕自己year2都係咁
2.怕即使keep到都冇8大offer
3.仲有我自己只對大學理學方面科目有興趣
如果夾硬填左其他唔係science offer又咁岩比左offer我應唔應該讀
4.如果我set自己year 2 gpa3.7 cgpa都只有3.55 有冇咩8大理科必收(利申dse英文冇3,冇ielts)

希望各位哥哥姐姐遇過我類似嘅情況可以俾啲意見俾我
Asso過3其實都唔易
讀啦 老咗就會後悔
一定讀+考IELTS
傻閪先唔讀
但係自問我真心今年冇點溫書hea hea下都3 我問我識嘅同學仔佢哋個個都3.5以上
Heahea吓都有3喎
有啲heahea吓真係得2.幾

3.5以上嗰啲可能有靜靜雞溫書
我諗過3.4都會有8大offer啦
講緊8大 唔係3大
8大理科得city hku cu poly 係叫岩我心水
當中hku cu 已經唔係我嘅gpa可以入
肯定有,請繼續努力!
一定讀埋佢, 你有asso cert點都好過得DSE
同埋你應該信自己多啲
最好考返個ielts
3.4夠入cityu polyu啦
hkcc asso science cgpa 2.8
最後做到 gm
加油keep到落去就得

連登個個打字話自己DSE best5 30up
跟住asso post又個個gpa最低4.0
又真係有幾多個爆4
老實講過3都唔一定有2/3嘅人啦
唔好信咁多班連登仔話有手有腳識呼吸就上得返ugc
係要付出+努力嘅
盡咗力就得

加油
Quit la
咁rubbish
過2.5已經好勁
第一年有讀書就真係唔應該得3既
3.5算唔錯 放完假keep多個sem輕鬆入U
3.4肯定有U收
讀一定讀!
但science 就唔好係香港讀啦
你本身讀書又唔係勁
呢科係香港乞硬食
襯早轉行啦
hea唔hea 呢啲嘢好主觀
係同自己中學嗰陣時比較
3.4讀返哂銀時唔怕啦 驚你唔讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞