[面油/頭油/暗瘡/頭瘡/油耳/臭狐] 油臭毒撚放負

26 回覆
3 Like 1 Dislike
普通人係唔撚會明油臭毒撚有幾慘
基本清潔已經做到足,過一陣又變返油臭
本身諗住青春期皮脂腺發達D姐,大個左就應該唔會咁油
點知30歲都仲係咁,屌你老母係成世都會係咁!
每到夏天都好撚慘,油出得仲勁
塊面時時刻刻都油到拎黎煎蛋都無問題
用紙巾抺完塊閪面之後可以睇到黃黃地既油漬
而且個頭同身會UP到有陣油味
我只係想個人乾淨D姐,都咁撚難
真油臭毒撚可唔可以share你地既方法,點樣減少d出油同埋點處理陣油味

面油/頭油:
最終極既方法都係口服A酸,我食過2次
食緊個陣油係少左好多,但停藥再過一排都係油返,我似乎無撚得救
嘜撚野食清d,SUPPLEMENT無咩料到
同埋唔撚好話咩塊面唔夠水所以先會油up得出既根本都唔撚係真油底

暗瘡/頭瘡:
因為食過A酸,所以連帶暗瘡問題就減少左
而我食完A酸之後都有keep住用外用A酸,所以雖然都幾油,但塊面都唔會點出暗瘡,就算有都好快謝
以前曾經食過抗生素同埋用暗瘡藥膏,作用都唔大
洗面產品+洗頭水入面既成份都要走油
頭瘡方面,我用過唔同既洗頭水+醫生開既外用藥水,最多係令到d瘡唔好惡化,而且慢慢都會變到無嘜幫助,最後醫生都係建議食A酸

油耳/臭狐:
油耳對我黎講唔大影響,所以無點理,但好似9成幾有油耳既人都係臭狐,而我都有
最基本要做既就係剃毛,減少細菌生存既面積,而且又通爽DD
另外對我黎講好有效既方法就係用酒精,以前上網睇D醫生講話會敏感又盛,但武肺之後隻手日日係咁消毒都冇事,所以就試下用酒精噴加拿大,早晚沖完涼噴就成日都唔會有狐味
問醫生可唔可以長期食低劑量A酸?
雖然低劑量既負作用唔大,但已經食左2次療程,驚再長期食對肝有影響呀
頭油 頭瘡 = 剃光頭
面油 = 帶濕紙巾出街 得閒抹吓
臭狐 = 止汗劑加香水
油耳 = 小問題
暗瘡 = 靠自己 (起居飲食 生活習慣)
最近發現沖完涼搽少少梳打粉去格甩底,解決左困擾左我十年既臭狐問題,去到第二日沖涼都冇味

原理好似d酸鹼度唔同左,d細菌唔會整到臭味出黎,大家可以試下
頭油有冇影響頭髮?
係咪成日食甜野?
頭瘡試吓用有焦油成份嘅洗頭水
巴打食A酸係睇邊個醫生?
巴打平時係咪胃口好大 唔識飽 鍾意飲凍野?
臭狐可以做Mira dry 好似萬幾蚊
好彩無
細個有暗瘡問題,所以一早戒左糖啦
用過啦初初係可以令到d瘡無惡化,之後就冇咩用啦
胃口應該唔算大,都OK鍾意飲凍野
又可以試下wo
我見個研究係連埋L-Carnitine食
我用緊施巴洗頭水,但係油性個隻
去屑洗髮露原來講到明油脂瘡適用
唔該哂
同埋你A酸查頭?怕唔怕甩頭髮?
樓主 我情況同你相約 你依家有無好啲
而家先睇到我都仲係咁油,仲要戴口罩咁焗,夏天真係想死
頭瘡就靠外用A酸一直壓住,冇其他辦法了
仲有記得唔好飲酒,飲完個頭一定生瘡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞