《超級機械人大戰30》2021年發售!!! (3) 7月有新料 (續)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
話咩前後,部位果d

gc,oe,neo,魔裝都玩過
三一唔係合體咩
Alpha 進化就係可以關閉戰鬥畫面、攻擊、防禦、閃避是整套動作,完整咁呈現出嚟
當時象徵機戰進入一個新嘅時代

2000年嗰陣時嘅策略就係

1.將系列版權作品嘅難度降低吸引新客
2.OG系列主打機戰擁躉
3.一些實驗性嘅系統或者項目在手提機上做測試

策略基本上係用到2015年左右

到2015年之後,手機app已經取代咗手提機呢個位置,OG系列就停滯不前,版權作開咗個壞習慣就係經常分前後篇
我又唔覺得要低難度到VXT咁WOR
同埋相剋唔係駛下下兩倍嫁嘛
當你set 1.2 倍,有愛可以用lv補正黎打,想玩挑戰既又可用戰略打,咁唔好咩

鍾意愛機大殺三方一回事,適當既難度唔會趕客掛
比爾哥都nerf左
咁佢應該set個加成
自選出場次數多嘅作品會強化數值
帶起埋啲二線機

第一次憑依未控制到力道好似係
我記得好似Front Mission咁樣body、左右手同埋隻腳,好似係GC
仲要集火最低血果部
派王女出去一定爆
所以咪話呢個陣形系統係多餘
前期仲會做波俾玩家轉唔同陣,後期好多關都係三人一組敵人清一式散開,SR係限turn數全清,你一係用MAPW一係揀散開,根本設計失敗
頭 手 腳 身
其實セニア幾勁
玩法另類D既話可以一機無雙
有生之年可唔可以見到gundam sentinel真正入一次機戰
ノルス・レイ都得?
定揸偽Hi-Nu果陣
仲難過force,聖機兵,戰國傳,新國傳,arms
兩集都得
雙駕駛
直線>抱團>分散>直線
跟呢個排序咁打人會多10%傷
直線:黑色三連星咁排可以用tri武打哂全隊,隊員比人打減傷20%,隊員除咗tri武援防就冇嘢做
抱團:隊員可以幫隊長援防,三條友打同一個target
分散:隊員比人打-50%傷,可以分散打人
後期敵方雜兵全部都係分散陣型
唔用交響詩篇map嘅話
就要瘋狂用熱血+直擊抱團陣型all武打分散陣型嘅兵
其實唔用e7清場嘅話個系統係幾好玩
好想佢出返呢個系統
我都想force或者戰國傳入

但畫死畫伯,要全部圖畫過晒咁濟
如果唔計熟練度哩個系統幾有新意, 我都算buy
但全部敵人都分散陣型又要趕時間就差d
點做到
COE唔洗講佢點樣無雙
POJ都得
改爆同特技係基本 咁佢可以插5個插件 有幾多個減傷插幾多
但呢個要DLC囉 靠反擊殺人 好處唔靠彈數 佢有補給 自給自足
壞處係花時間 最後大佬都可以比佢單機磨死
基本上已經無敵 除佐一D路線要同TURN殺幾部
問題係呢種唔係難度,只係繁複
點解火紋都要削弱相剋嘅重要性,因為佢只係變相限制咗自由度,你一定要某幾個角色打某款敵人
如果有一兩種敵人係要特別攻略法,好似光波獸、PS裝甲,呢種適量剋制係ok,所有game都一定有
但全部角色都套咗入相剋,成件事只變公式化,BOSS係槍兵所以用斧頭劈,敵人係劍士所以換騎士插佢,聽落去有難咗咩?只係記多個相剋照單執藥,但玩家就多個冇得改變嘅條件考慮要用啲可能冇興趣嘅角色,唔似得HP裝甲咁可以調配資源扭轉
依家機戰已經有地形適性有防罩有高甲高迴有遠有近,再分包剪揼機唔會變好玩咗,呢啲留俾手機驚迫人扭蛋課金就算
其實地形問題要搞下佢
依家好多時識飛就解決哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞