《超級機械人大戰30》2021年發售!!! (3) 7月有新料 (續)

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
有一集有, 好似總集篇
最初都唔明白點解Google search會有「加美尤醫生」跟住就會睇到另外一啲野

眾怒難犯,本人決定向各位遊戲台巴絲打道歉
https://lih.kg/2578540
重製機戰F 好過啦
點解每次總會有人話「重制機戰F」真係冇辦法理解

無獨有偶,FF7講remake 都講咗十幾年,由2007年講到2015,由PS3時代講到PS4先真正實現,如願以償

但係機戰F唔係FF7

我反而想知成日話重制嗰啲人有咩構想?可以有一個「現代版嘅機戰F」?

係咪用而家嘅UI去做,定係只係為咗追求畫面高清,但係裏面嘅嘢全部都要一樣?
可能見到FF7講重制講咗十幾年終於如願以償

部份機戰迷嘅心目中,機戰F嘅地位就係「機戰版嘅FF7」
木連D機好多集都有得用喎
不論是正式加入定隱藏
喺以前嘅嗰陣冇錯我都有玩F,不過我真係玩完一次都唔會玩第二次

之後同樣Winkysoft嘅「新機戰」loading簡直係恐怖
要一路睇住報紙一路玩先至唔覺得佢loading時間長
新機戰係我第一隻玩的機戰
雖然唔係由頭玩到尾
我仲記得嗰啲PS老翻好多嘅,雖然PS已經有行貨代理(正確日期96年11月左右開始有行貨)

但係佢哋冇代理隻新機戰,有部份支持者就會買水貨遊戲,記得隻碟係$800真係好貴

喺PS未有行貨嘅時代真係好扭曲,買PS原裝碟竟然係會俾人笑。

如今過咗廿幾年誰人笑到最後,已經好明顯。
淨係記得係分咗地上篇同宇宙篇,有時你唔知嗰啲機體究竟係地上篇定宇宙篇就去改造,結果就仆街了

我明港台玩家對於機戰F有一種情懷
但連寺田親生仔Alpha,寺田都暗示過好難REMAKE
何況Winkysoft既F
加上機戰remake,要畫過哂D地圖、畫面,成本同新既差唔多
仲未計D配音成本,同埋故事上有D依家出一定等比人屌既位
而且經過左接近25年,D作品都成30-40年既野,吸引唔到新人玩
D配音好過都退左或者死左(西布頓、單眼女係水谷優子已經係)
所以F接近無可能Remake
點都有班人以為難度=數值極端唔平衡
好鍾意沉醉落無限save load就叫有難度
近年機戰越嚟越易一部份原因係功能系統user-friendly左d人又唔buy
AP咪試過全部變哂定數去一定程度禁止SL
(雖然只要再SL多次堆參數會亂哂)
果隻真係玩得幾辛苦
到時入eva啲人就會屌點解無劇場版
其實新世代機戰要有難度/挑戰性
引入方向系統,射防/格防,boss識開map同精神,已經爭好遠啦
機戰F個隻難係建基於遊戲設計既失敗
根本就唔係隻GAME本身難
你完全唔升NT 就算你改爆晒其他超級系你一樣都係過唔到D關
想難玩d就要數字唔平衡嘅話,近年Z3天獄篇咪試過囉
對面有真化我方未有真化果陣,對面d數值咪離離地譜
但果幾話係咪好好玩?我完全唔覺
想難玩不如喺關卡安排入手好過
一直唔明點解要吹奏舊機戰
所謂嘅難度高根本就設計有問題,卒仔機都可以格大絕真心痴線,搞到無限save load,敵回合都係咁先想死
而且大致上限咗你出咩機,垃圾機改滿都係垃圾,根本勸退好多只係對某幾套作品有興趣而買嘅新玩家
前排重溫Z1我都研究左陣敵人AI幾時會轉行動模式
機戰只要將quick save由比你無限次咁loop變成一save即quit game而且個save只可以用一次,好似火紋咁已經夠班人仆街啦
你而家叫我玩返F,一定開晒金手指來玩

如果機戰玩法可以革新就好,始終呢種戰棋玩法玩左咁多年,俾d新沖擊玩家都好
呢個真買老正俾人話on9嘥錢
如果機戰引入到火紋果類兵種相剋系統嘅話,要計嘅嘢多咗已經難玩咗好多
前面D post講過啦
係有過變化球但係賣唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞