HKCC(16) 又到等GPA既日子

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
俾摺毒生的溫馨提示:

1. HKCC人是可以用poly lib的 (自己成日一個人走去poly lib溫書)
2. HKCC 同POLY都有開24小時既房 (HKCC 24小時房又名HKCC Student Hall of Residence)
3. 紅日 POLY D building 係會LOCK的, 但係我地張學生證是可以拍到入去的
4. POLY canteen 係某D時間要CHECK學生證的,而我地張學生證係可以入到去既, 所以唔洗驚
5. 考試時間就連poly lib都可能會無位 所以要早D去

ASSO大辭典:
呢度會講下上到黎有咩常用詞語 (歡迎各位幫手加下)

LECTURE: 一大班人(約100人)一齊上堂, 上兩小時, 主要講下書/LECTURE NOTES既野
TUTORIAL: 與LECTURE之中約25人一齊上堂, 上一小時, 主要溫下上一堂LECTURE既野/做下exercise, 亦係project搵groupmate既地方
SIT堂: 去人地課室上堂
KILLER: Assignment比低分既lecturer
FREE RIDER: 咩都唔做既Groupmate
紅磡/HHB: 紅磡分校
西九/WK: 西九分校
Hall Can: 紅磡灣分校隔離 POLYU HALL既CANTEEN
SOC: 學會
shuttle: 來往HHB,WK同POLY本部的穿梭巴士
獸醫: HKCC醫務所醫生
(補充中)

HHB附近LUNCH推介(純巴絲們的意見,中伏勿Hi)

榮發、餃子王(汁左好似係)
大喜屋(仲有4-5間日本野係埋一炸)
Hall Can(等開返,,,應該心美)
民食,時新,金香茅
Burger King、三哥、香港仔南記、吉野家、薩莉亞

WK附近LUNCH推介(純巴絲們的意見,中伏勿Hi)
WK附近LUNCH推介(純巴絲們的意見,中伏勿Hi)
蒸品 蒸飯/包
興城 米線
一粥麵
pepper lunch (奧海城) 奧海城food count裝修 唔知整到幾時 1/F開返
魚米家 (奧海城)
花園酒家
譚仔
SUBWAY
大津 日式
潮記 粉麵
甜館 呢間執柒左去算啦, 貴撚到仆街又唔係好食 d野又少叫野飲又貴 試過叫青咖哩雞d雞得2, 3舊

評下冇俾巴絲介紹既
新個間 八囍串: 個人覺得都高質過上面個d, 但就衰在太少位, lunch time入面full晒唔會去
景豪: 勝在夠平 岩晒我呢d窮撚學生 野食質數一般, 奶茶好飲
萬寸: 同興城差唔多, 2間米線都貴過譚仔又難食過譚仔 下午茶都ok因為有豆漿送
意樂: d飯少撚到 男仔黎講真係會唔夠食 又貴又少
海富餐廳: 一般

總結: WK真係冇野好食

(請巴絲踴躍提供意見)
以下係有關死亡鐵三角既Q&A, 適用於所有讀HKCC既人, 因為全部都係你地既必修科黎
下個開post既巴打見到既話希望放係置頂到比新生睇下
#1se09rtufjsojfiof • 3-11
1. 咩叫死亡鐵三角?
所謂死亡鐵三角, 係指中文, 英文同埋CCT, 你一年total要讀4科
English for Academic Studies (XXX) I & II
Chinese Communication for College Students
Creative and Critical Thinking

2. 點解要叫死亡鐵三角?
- 主要係因為依3科專出爛grade
- 中文係主要用普通話上, 我唔排除有lecturer間唔中用粵語, 但假若你聽唔明普通話全個sem準備坐係到自修, 而且mid-term test好向左走向右走多濕勁野考, 包括考你寫簡體字, 最高grade是A
- 英文學起上黎就冇咩難度, 但份mid-term test真係偏難, mean得50分到, 英文底唔好既依關都幾難過 , 最高個grade派到有A, 但得3%人拎到
- CCT對某d人黎講可能好淺, 但對某d人黎講係好難, 前題係你要concept夠清, 明白佢想做d咩, 依個地步好難話你聽咩叫做concept清同明白, 總之你讀落去就會知道自己究竟明唔明佢講乜, 唔明白既話, 你份mid-term test 50題MC有機會一題都唔識做 最高個grade派到A+

3. 考得差可唔可以retake博高grade?
- 中文同英文佢唔會fail你, 就算比個爛grade你都一定要你pass, 所以好似冇得retake
- CCT就可以retake

4. 英文好係咪有優勢?
- 我有個fd UE B, EAS I拎B (3.0), 講左咩自己參透下
#2se09rtufjsojfiof • 3-11
5.咩grade先retake到?
-正常C/C+或以上呢啲grade cc都係好少機會會俾人retake到
D/D+就比較大啲機會都要睇下多唔多F嘅人retake 如果F嘅人retake會優先俾佢地 再派上去

6.點樣申請retake?
-去ik搵佢拎form填 填完交比佢等佢批
記得講清楚係拎邊份 有兩個版本
1. retake passed subject
2. retake failed subject
佢唔批就

7. 點樣睇summer sem有咩科可以讀/ 幾時deadline/ 幾時讀?
-可讀嘅科目,幾時截止同幾時開sem嘅日子年年不一
最好嘅方法係check 實自己學生email(非moodle)

8.點解要讀summer sem?
-每個人目標都唔同,有人因為想retake個科而summer sem又有開而去讀,又有人因為想sem3讀少一科(即係sem3讀四科而去讀,唔少學霸咁做)

留名
IELTS可以點溫
求note
CCN2005 Organisation behaviour
CCN2235 Introduction to Pathophysiology and Pharmacology

t.me/vr3amaya
感謝
IELTS可以點溫

瘋狂做練習 熟習題型
求note
CCN2005 Organisation behaviour
CCN2235 Introduction to Pathophysiology and Pharmacology

t.me/vr3amaya
感謝

我有OB 你有冇中西溝
lm
求NOTE
CCN1003 CHINESE COMMUNICATION FOR COLLEGE STUDENTS
CCN1012 FOUNDATION OF TRADITIONAL CHINESE MEDICINE
CCN2049 CHINESE AND WESTERN CULTURES
CCN2105 BUSINESS ECONOMICS
CCN2113 FINANCIAL MANAGEMENT
CCN2129 INTRODUCTION TO MACROECONOMICS
求Chinese family and culture
gender issue
LM
拜定gpa god先
求Chinese family and culture
gender issue

我有Chinese Family and culture 既notes
有幾多人覺得自己考得唔好
CCT
開始拜GPA神嘅日子
留名先
CCN1017+CCN1018我屌你老母呀

兩科加埋要俾多10500呀仆街

兩科咁易都屌老母

兩科咁易都屌老母

Agger 真心覺得讀唔掂呢兩科不如唔好留喺社科
可能其他科仲啱
gpa神
求NOTE
CCN1019 JAPANESE I
CCN2111 COST ACCOUNTING
CCN2123 INTRODUCTION TO AUDITING AND TAXATION
幫幫手
求NOTE
CCN1019 JAPANESE I
CCN2111 COST ACCOUNTING
CCN2123 INTRODUCTION TO AUDITING AND TAXATION
幫幫手

日文既話其實notes作用唔大
比較建議你買定本書 記熟50音 背下生字先
同埋提提你 佢用個本書係2016年版既大家的日本語初級I
所以小心唔好買到最新版
CCT

ME
Gpa神 唔好肥我
CCT

ME

最慘係自己考得唔好之餘
同班lecture 好多人考得唔錯
CCT

ME

最慘係自己考得唔好之餘
同班lecture 好多人考得唔錯

個MEAN幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞