一人一個認為應該要立既駕駛條例

181 回覆
236 Like 12 Dislike
兩線合一線 塞車嘅時候一定要梅花間竹左一架右一架

唔肯讓就罰$2000
明明呢樣嘢應該揸得車既個個都知
但永遠都有啲自私撚唔理係都要跟到前車貼一貼唔撚讓
要有駕駛大學degree先可以揸車
路人衝燈比車撞司機免責
單車係馬路出事自己要負刑責
女人定期考車
所有交通事故最少半年入獄
單車要係路面行駛必須完成筆試及交牌費
不能同意更多
大家都係馬路行點解佢唔洗掛牌我要掛牌
買賣車輛前要經連登仔批准
過路處上行人優先
等紅燈/塞車時禁止停係班馬線上
所有引致他人身體嚴重受傷/死亡嘅意外要永久停牌
衝紅燈扣十分
07-09
17-19
時段炒車 導致嚴重擠塞
停牌半年
或者星期六,日加公眾假期扣分同罰錢全部double。等班Sunday driver 醒定d
路試呢
所有交通意外導致阻塞封路要計時間罰錢

所有路分幾級,屯公吐公老龍呢啲幹線命脈就甲級,其他公路就乙級,彌敦道呢啲大路就丙級,其他小路就丁級

甲級路每條線阻塞一分鐘罰$5000,乙級$1000,丙級$500,丁級$100

再分時段計加成,例如朝7-9、晚5-7就計雙倍罰款,再將罰款依責任比例分比意外雙方,由999收到報案電話一刻起錶,交通狗到場就劃線計錢,如果狗到場之前自己死埋路肩同路邊就可以豁免罰款

如果有隻泥鬼朝早7點係屯公自炒翻車攔哂3條線玩咗5個鐘就計算如下:7-9兩個鐘共120分鐘雙倍罰款,加9-12三個鐘180分鐘

甲級路每條線$5000/分鐘,(5000x120x2+5000x180)x3=$6300000

我保證以後冇人會敢係屯公老龍揸快車
炒一次車可以賣樓
你快手死埋一邊咪可以唔使賣樓
讀完degree 出後揸巴士?
快線改為無限速
任何人做快線撚比中線10架車超愈即罰 $5000
第一樣野立法一定係P牌制度

以後P牌一定要有一年實際駕駛經驗先可以轉做正式牌照

而唔係一堆堆雪一年牌就走出黎
車牌專業化
少左車牌自然少左車,路又冇咁塞空氣又好左
個牌值錢就自然少好多馬路炸彈同假日司機
實安全好多
任何因疏忽導致他人死亡者
必須判死刑填命。
成條街冇狗車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞