入來討論下 到底 「忠誠」值唔值錢?

18 回覆
3 Like 7 Dislike
我入過一間港資公司做sales
底薪好低就一定
有d做左十9幾年既人底薪間唔中加下
我岩岩入職既時候加左最低工資
變相我同個十9幾年既八婆一樣底薪
對公司咁忠誠都係無撚用

其他行業/職位轉一次工加一次人工既例子更加多

極端例子

有d細公司既人做十幾廿年陪住公司成長
老闆好人分股份/有d好豐厚既獎勵比d老員工都有
不過係極少數

多數都係比塊豆潤咁細既金牌就算9數
ff too much
你問下銀行話用忠誠抵押睇下佢地肯借幾多錢比你
加埋勇毅就差唔多
你嘅忠誠價值depends on 你嘅能力。你無能力嘅話再忠誠只係忠誠的契弟,仲要係你想做人契弟,但人地唔care 個隻
低層員工同時訓練成本低 , 容易替代 (請兼職 , 自動化/機械化) , 忠誠咪無用 .
訓練成本高 , 難取替 , 例如茶餐廳大廚 , 沖奶茶師傅 , 惡過老闆 .

忠誠度即係老闆有幾唔想你走 , 但現代法例下 , 高層合約最多咪寫半年1年通知 , 阻唔到人走 .

中高層 , 例如接觸到公司機密 / 秘方 , 咪唔想你走 , 但現代無得賣身 , 唯有用忠誠度較高既人 . 政府合約請局長 / 政助 , 咪有約滿酬金 , 佢阻唔到人辭職 / 棄船 , 但做到合約期滿有獎金 .
$0 你有料就會有人留/自己另謀高處
忠誠=狗 唔係優點
忠誠
狗咩

果間唔撚係你公司
只係你賣時間,佢肯收購你時間嘅商人

你自己開/同朋友家人夾份開/家族留比你
果間先係你嘅公司
等放榜學生搵兼職 , 好多時要呃人話自己預計升唔到大學 , 唔係人地都唔想請 , 就係 忠誠度=0 既問題
你呢個只係打工仔既角度
可以假設你自己剛剛開新公司做老闆 , 有人黎見工見唯一一個會計職位 , 但 CV 5份工無一份做得多過半年 , 你仲會唔會請
做夠一兩年 就可以轉啦
廢到只得忠誠
有時長年資果D 唔係叫忠誠

只係佢地因各種原因 (e.g. 無能力 / 有副業 / 有負擔 / 做生不如做熟)
走唔到去更高位
而困係一間公司度太耐比你見到所謂既忠誠

除非你係做某d 專業 / 政府工 (不過今年唔適用) / 搞project
你估有幾多老細會係咁大幅加員工人工?
去到某個位你會知老細唔會再加你, 除非你幫公司做到大野
但做大野, 有時唔係你想做就有, 都要睇公司發展

所以香港好多中下層位先會係咁轉工博加人工 / 博做到大project 大客再跳
Sales 跑數定跑attendance 啊?得罪講句你第一日出嚟撈啊?
Sbt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞