[KPOP] K-POP 2021討論區(59)

1001 回覆
13 Like 12 Dislike
痴痴呆呆坐埋一枱 咩人識翻啲咩人
JYP方面:「Lia 校園暴力嫌疑 = 歪曲的揭露 要求重新調查虛假事實的誹謗」(官方立場)

1. 首次提出的起訴並不是要起訴校園暴力受害者,而是起訴了以下這些被認定為惡意帖子的文章及評論。
以上這些文章,都是2018年開始在網絡社區發佈兩年多的文章,既不知道發佈者是誰,也不是具體呼籲校園暴力危害的內容。
公司以粉絲舉報和帖子監控為基礎,定期對惡意帖子進行法律回應,上述文章也在過程中於2020年12月進行法律回應。

2. 在警方調查過程中,我們發現上述5個帖子中有4個帖子是同一個人更改了暱稱寫的,另外1個帖子是另一個人寫的。
然而在警方調查這件事時,於今年2月在另一個網絡社區發佈了一篇文章。內容是一個被推定為上述帖子作者的人,自稱正在接受警方調查。之後表原文章的人也重復的進行了文章的發佈和刪除。

3. 經過法律代理人代表Lia進行投訴人陳述及法律回應後,警方對兩名文字發佈者作出不送交決定。
不過警方接受媒體採訪表示,不交送的決定是沒有任何證據可以證明文章發佈者的內容是虛假的,而不是承認帖子的內容是真的。也就是說,這次不交送的決定並不意味著承認了Lia實施過校園暴力。

因此藝人和公司將向警方提出異議,要求以虛假事實及名譽損毀(誹謗罪) 重新調查。
玩強硬
Lia睇黎後台仲硬過小惠
離開JYP真係好首歌好好聽
旴旴擺我上枱得唔得㗎
jyp on9
佢又冇新證據提出就要popo再調查
唔知遲啲會唔會仲有人出嚟爆料呢
lia屋企好有錢?
DADDY知自己無能力,放GOT6走,偉大
JYP方面:「Lia 校園暴力嫌疑 = 歪曲的揭露 要求重新調查虛假事實的誹謗」(官方立場)

第2點
由18年起同一個人出咗4個post
但4個post都係搵唔到佢任何虛假內容
就算比警察查緊嘅時候 再出多1個post
結論都係無虛假內容
俾大公司告緊都可以咁堅定
要同lia有幾大牙齒印先做到
唔通加多個人?
簡單黎講
4個post都查唔到有虛假證據
點解fans可以咁開心話還佢清白
韓國個面仲衰
變到有2個人出post屌佢欺凌
popo查完2個人都認為冇證據係虛假言論
重話要人一早要講,唔係拎黎做籌碼但人哋一直都有同公司代表講,但無人理一方面又話玹珠成日唔見野同代表話,又話人報串。都唔知係到講咩
JYP 自己告人
但警方查完話無證據證明虛假陳述
宜家 JYP 先話無證實係假但唔代表係真
感覺公就我贏字就你輸咁

JYP美國夢唯一希望 只要JYP唔好幫佢地作歌就得

我哋美國夢係靠自己嘅!!燦燦老公與彬仔城仔啲高汁自作曲多到jyp入土嗰日都未唱完啦
振作企返起身都唔撚得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞