原神[2]

1001 回覆
37 Like 919 Dislike
所以我咪話為女玩都仲理解得到如果唔係fgo都應該執柒左
但理解唔到點解必定要玩依種風格
理解清楚人講乜先
我話你如果主要為玩女,玩原神我仲理解得到
但如果因為原神個渲染風格玩我就理解唔到
已經唔係講緊遊戲性
點解唔係拆開
Botw咪就係相似風格,不過冇女你玩
我冇興趣討論d女邊d靚d玩選美
所以我話如果你低層次到係想玩女,你玩原神為玩女係冇問題,因為你係果個層次既人
所以唔好吹咩原神好好玩,吹原神d女好正咪冇人質疑你
你個講法冇問題呀
就好似fgo點解咁多人課金抽女一樣咋麻
但你有冇見fgo d人話咩fgo係神作好撚好玩
我咪一早話如果你係選擇想玩女,玩原神係冇問題講得通囉
我一直觀點都係當手機驚同玩女毒撚驚玩係冇問題,但就唔好吹咁大話咩好好玩
覺得原神既遊戲性完全係狗屎垃圾, 冇問題
覺得原神好玩, 都冇問題, 每個人對隻game需要D乜, 感受到D乜都唔同
原神比起薩爾達更加偏向二次元動畫既人設風格
全球黎講, 一隻二次元動畫風既遊戲比原神更多玩家人數真係諗唔到有邊隻
其他類型既二次元game都諗唔到, 講品牌效應, persona, FGO, 龍珠嬴晒,
一隻原創新game靠人設點都走唔到哩一步,
起碼有一定既遊戲性先引到人入坑,
當然最初既抄薩爾達哩D負面營銷呃到人好奇試下,
但純粹既劣化抄襲的話好難KEEP到今日仲咁多人玩
根據playstation store官方數據, 5月份既免費遊戲下載排名,
原神喺日本排第二, 美國/加拿大排第四,
已經證明keep到一定人數留底, 或者有一定既新手入坑
https://blog.ja.playstation.com/2021/06/09/20210609-downloadranking/

講遊戲性大把game好玩過原神,
但今時今日仲留得底玩落去既, 就係對而家既遊戲性感到一定既滿足
對未來既更新有期待, 就繼續玩

好似最近新出既二之國咁,
最吸金既地區日本既IOS無料下載排名去到8XX,
出左唔知一個月都有冇既新game已經冇幾多新手入坑,
起碼遊戲性吸引唔到人入坑先
至於原神既IOS無料下載排名係20X, 以出左大半年既game黎講, 算唔錯

總結黎講, 原神走到今日哩一步, 唔係單靠一方面, 唔係純靠人設,
亦唔係遊戲性, 亦唔係open world, 而係各種元素加加埋埋,
二次元動畫風+open world+大部份玩家都感到一定程度滿足既遊戲性
少左二次元動畫風就唔駛玩原神, 有大把歐美open world game選擇,
少左open world即=崩壞3, 亦有其他日式ARPG可以選擇
所以我咪話手機驚黎講佢算冇乜對手
但如果撈埋pc/console黎計佢突出既地方就只有女同所謂咩二次元畫風依d打飛機野
我就冇聽過人玩botw因為佢係二次元畫風
你講得岩呀,原神就係靠有女玩同有大雜燴墊下底所以多人玩冇人否認依d
女唔係唯一多人玩因素,但肯定會係主要因素
盒飯唔好食所以唔想食我仲理解到
但如果因為翻熱而唔想食我就理解唔到

鳩兄個世界入面係咪d事係全部獨立分開,冇因果關係?
翻熱咪會唔好食
小粉紅邏輯咁差唔怪得仲可以係度講埋d咩飲東肛水就唔可以反
但係原神d角色同風格就分開睇
其實你明唔明我講咩?
風格同角色點解唔可以分開
風格係你隻遊戲d渲染同材質
角色唔一定要合乎遊戲風格
有冇玩過mod角色可以同成個遊戲風格完全唔夾
你要評價成隻game既美術先要評估晒兩樣野
但兩樣野本身就係獨立
人有唔同器官,美術先係一個人,渲染風格同角色設計係唔同器官
用mod黎justify角色唔洗跟風格
睇黎鳩兄為左自圓其說真係不擇手段
中陷阱喇你
唔一定mod架
某d game官方都有skin或部分角色係同成隻遊戲風格唔同
咁不如講清楚d啦
角色precisely係指咩
風格又係指咩
睇下係咪真係完全獨立冇關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞