葉劉:黃宜弘移居美國,加拿大治病,關心我女兒在外國讀書的事

27 回覆
33 Like 1 Dislike
前立法會議員、前港區人大黃宜弘本月 6 日於美國去世,終年 82 歲。黃在 2012 年不再連任立法會後,已經淡出公眾視野,他在 2018 年不再擔任港區人大代表後,亦意味著他全面淡出政壇,公眾對其去向所知不多。曾經在議會內坐在黃宜弘旁邊的立法會議員葉劉淑儀,昨日(9 日)對黃去世表示哀悼之餘,亦透露在今年初得知黃宜弘和妻子梁鳳儀已經移居加拿大溫哥華。媒體報道,黃宜弘 2016 年曾經患肺癌,後來康復;不過癌細胞在今年再度復發,並擴散至腦部,黃須到美國治病,並在當地醫院昏迷不醒兩個多月,延至本月初去世。

葉劉亦在帖文當中,分享跟黃宜弘共事的點滴。她指自己初入議會時,就坐在李國寶和黃宜弘隔離,大家相處「非常融洽」,他並且形容黃宜弘「學識淵博」,妻子「熱情好客」,兩人亦很關心葉劉女兒在外國讀書的事

調轉左,應該係移居加拿大,美國治病
咁愛國點解唔移去北京?

死都死喺美國?
假博士始祖
身體最誠實病向美國醫
她指自己初入議會時,就坐在李國寶和黃宜弘隔離,大家相處「非常融洽」

屌你老母,一個三點不露,一個長期扯鼻鼾,同兩件垃圾一齊坐都好炫耀
呢啲就係某國嘅代言人 何其醜陋 令人作嘔
呢啲畜牲死多幾隻
姐姐……你個女去咗邊
呢個中指皇死都情願留喺美國做二等鬼,仲要將D骨灰留喺美國都唔撒落長江、黃河。好明顯係想來生做個美國人啦。
姐姐又唔啱啦,咁都唔勸吓佢番嚟大灣區,喺港大附屬醫院享受優良嘅醫療服務,如果唔係,一定醫得番。
客死異鄉真係夠愛國
愛國只是工作
點解唔返北京醫?
咁撚愛國唔死上大陸住要去洋鬼子地方,國恥
人死咗都要畀姐姐補多刀
果然好愛國
無一樣野係係祖國到做
死係美國咁慘
希望佢下世做個真真正正既中國人啦
成班漢奸
關我咩事
好心佢地學吓吳明欽啦陰公
點解唔去中国醫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞