2017 Summer intern 討論區 (7)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
in Audit intern通常問乜
會唔會問學術上嘅嘢,姐係個entry點入嗰啲?
應唔應該打去問HASE COOP問可唔可以轉dept好
比佢知我好似好三心兩此會唔會冇咁好印象
機會會唔會低啲
compliance絕對唔係自己個範。
但最後一年冇banking experience 又好似好輸洩
機會會唔會低啲
但最後一年冇banking experience 又好似好輸洩

分左你去咩TEAM?
機會會唔會低啲

分左你去咩TEAM?

Financial institution
機會會唔會低啲

分左你去咩TEAM?

機會會唔會低啲

分左你去咩TEAM?

我都係 我覺得就冇得轉架喇 你應該都去到confirm offer ge階段?
收到Email有Interview,好緊張

自己唔係真係好Presentable既人
你知啲Intern成日得一兩個位,幾十人可能甚至半百爭一個位
成日口窒窒

想集思廣益下要諗定咩題目答
或者大家見工有D題目要答都分享下比小弟
我係見類Finance/Management果類既工
應唔應該打去問下

打啦
利申 打過

我都諗緊sd唔sd email問下

Sd左email但佢無覆
應唔應該打去問下

打啦
利申 打過

same...3點sd左....
Interview要帶計數機即係有野考 ?

仆街了點知佢會考啲咩
應唔應該打去問下

打啦
利申 打過

same...3點sd左....

星期一send左
Efficiency unit通知左未
有冇人聽過復星國際呢間野
中資conglomerate黎 做唔做得過
Adidas retail intern 收到interview
但其實下兩禮拜就跟學校program去overseas
Adidas值唔值得做?

我無做到video都話我shortlisted
唔好做啦
問過人
其實即係出鋪面賣鞋
有冇人有rthk offer啦 in左成個月,佢話一個月通知
有冇人有rthk offer啦 in左成個月,佢話一個月通知

interview都無咩回音,更加唔好提offer

我都係 覺得好灰好自卑 成日臨訓前都訓唔著

首先要對自己有信心 先可以做得好 尤其是見工
如果覺得自己面試唔叻
搵多啲細公司或者part time去見下
practice makes perfect

一開始in都會有信心
但當你in完都冇份得就越黎越冇信心 結果一直咁fail

成日睇到3字頭既電話打黎都好緊張咁秒聽,結果9成都係廣告電話真係好想打人 :~

加油呀 好多公司依家都係3字頭
希望你快啲收到call啦

有次打黎又唔打返比我 我打返去又係d錄音話unavailable. 以為佢會再打黎,點知都係成個星期都無打黎。我心諗:好采,你無心請我既屌,一陣in又比你疾點算
咁多位呢度都係想搵intern, 我地唔會做仆街野。所以唔洗擔心自己有錯,錯果個可能係位on9 hr

有得揀就唔好啦

有得揀就唔好啦

點解

有但去唔到

有但去唔到

咩background
我之前都有apply過
hase coop約左聽日phone in
但佢冇覆實我時間
咁我咪要全日等佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞