美國讀書終於畢業 你問我盡量答

167 回覆
7 Like 23 Dislike
我都覺得你自己搞掂啦,因為搵升學助理佢哋要cap你水,例如麗斯教育,你唔去玩寄宿,佢邊度有錢賺
同埋真係唔係好建議識呢邊嘅香港女仔,始終個圈子太細,可以通晒天
咁你之後會打算留喺紐約發展?
我就Baruch讀accounting嘅,都係等Master讀taxation

感覺早嚟早啲融入,同埋容易建立嗰個社交網絡,我大學一年級先來
感覺你好似係SUNY, 不過點都好過喺CUNY,我覺得仲難識人,不過嗰陣時我掛住返internship , 冇乜點social, commute school
讀完大學要幾錢學費、生活費?
佩服你真係習慣咗呢達地方,我嚟咗四年仲適應緊,感覺一般,可能我high School嚟唔同啲
我估你同我一樣都係福州香港人
好似之前嗰位巴打話齋,你只要肯努力,無論你咩年紀過嚟,呢邊係有機會嘅
識唔係問題喎巴打 食就另計
冇呀 我冇用tg呀 I see
Baruch is a nice school
咁朋友冇所謂
因為我開頭都係靠TG識到當地朋友,始終同你唔同,大學一年級先過嚟,比較難識到朋友

假如你想識啲後生嘅香港人,你down 個TG玩下
競爭好大,識唔到朋友
I see 我係讀marketing㗎 不過想學下finance
應該會係美國發展
睇你有冇綠卡 讀公立定私立 學費上面講咗 生活費一個月冇$2500都走唔甩
我識有個香港人係喺Stony book 讀marketing, TG群組入面都有唔少嘅finance 人
I spent 15 months in NY. Hate it
I have been here for 4 years, still a purgatory for me. It will be better once I start to make a living on my own.
我有搭subway,一程2.75
我以前成日跳閘
Subway最撚鳩係星期六日/失驚無神改路線
D車行F車路線 F車行D路線咁都唔知為乜
仲要聽唔明佢噏乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞