美國讀書終於畢業 你問我盡量答

167 回覆
7 Like 23 Dislike
😸😸 美國妹應該open d
易食。。
無論美國好唔好住都好
香港一定難住
都係你揀人時人揀你姐
一定啦 香港個環境
咁我覺得香港嚴重啲喎 係美國人人都可以有唔同政見or睇法 雖然都會少數人唔respect 其他人意見 但係由細到大 學校就鼓勵學生有唔同嘅諗法同埋互相尊重 think differently.

好似香港鬥黃咁 我雖然明白 都知道大家好嬲 但係完全唔認同呢種行為 Everyone is different man 點解唔搞敵人要搞自己人呢 去過外國就會明白同路人嘅珍貴

有時我覺得就算你唔認同某個channel 某件人 都可以嘗試去respect下
有車真係差好遠 我都係平平地買架二手車代步
我係Citizen 屋企入息唔高 有攞TAP同FAFSA 再加學校少少scholarship 一個sem refund $1500到

正常學費 SUNY公立$15000-$20000 一年
CUNY 公立$6000-$10000
私立$40000+
都危險㗎 冇咩街燈條街又少人 所以夜晚揸車出街多
以前我都係nyc讀書住過 想講其實Brooklyn係幾好住 未去到話真係好恐怖好危險咁 but soho is the best
Brooklyn真心好住 又安全又少人 不過而家好多人搬入staten island
揸綠卡學費都一樣 都攞到refund 只要入息唔高
racism嚴重?
有 但我覺得唔算嚴重
文化障礙就冇 但係我覺得有啲難真正融入主流社會
係呀 有綠卡嘅可以自己整 應該幾易下 有齊資料一日就搞掂
今年grad姐係 8月?12月?
你有冇入紐約群組?感覺好似識你,我都係讀CUNY, 不過喺Baruch
你可以入我哋紐約人TG group

我哋都係以90後香港人為主,大部份都係中學、大學移民紐約,有少部份係專業人士短暫工作。以CUNY, SUNY學生為主,都有部份係NYU

https://t.me/joinchat/ll4y1YsxYsxkNzhh
巴打可以入去問吓人,我就完全冇理到文化障礙嗰part,因為我要喺紐約生存,呢幾年都係不斷返煙腸,順利入咗大公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞