美國讀書終於畢業 你問我盡量答

167 回覆
7 Like 23 Dislike
美國大城市個樓價同香港係咪都差唔多都咁貴?
係manhattan 入面可能就差唔多 但一橋之隔嘅brooklyn 100萬美金可以買到三層1000呎嘅house 越入越平 如果入到staten island呢啲 50 60萬就有交易
講開fake news 美國啲電視台全部都有政治背景or收咗錢 之前大選 好撚多左膠電影台幫拜登拉票 淨係報特朗普嘅醜聞同假民調 好撚明顯
Sor呀我冇用tg Hows life in Texas? 成家人移民?
咦 咁比香港抵買好多喎
見冇咩人覆 放下我覺得美國嘅fun facts
#1 唔識英文嘅都可以係NYC生活
NYC嘅唐人同唐人鋪頭多到好誇張 所以基本上唔識英文嘅都可以搵到工同生活
娛樂嘅話 唱K桌球飲茶賭場 呢啲全部都有係唐人開嘅 完全唔洗識英文
不過只限於係NYC入面 LA就唔知啦 冇去過
係外洲 唔識英文or識少少英文嘅只可以開餐館同洗衣鋪 因為係外洲唐人少 淨係做唐人生意係經營唔到
咁一定啦 雖然要俾重税 不過成件事抵好多 唔洗住得咁逼
桌球同賭場 好古惑人仔 feel
中餐館啲嘢食貴唔貴㗎?
唔係喎 通街都左膠
唐人會唔會特別照顧返唐人?
聽媽咪講 佢係廿幾年前偷渡過黎 之後唔知係總統大赦定娶左個有身分嘅老婆攞到身分

聽佢講 廿幾年前 你拎份報紙話入面俾中共迫害嘅係自己就可以拎到身分 因為佢地唔識分asian faces
有無係果邊做過啲咩part time工?
識本地鬼妹/當地出世既asian女會唔會有好大barrier?中學有無好難融入,或者被人racist?
黑人嘅話 我覺得佢地都幾主動同搞笑 同佢地搞下gag 搞笑下好快就好熟 之前係high school 因為swim team都識到黑人同佢地啲frd 好多時就算唔係幾熟嘅係走廊見到都會shake hand shake多幾次就自然熟

白人嘅話 除非真係好熟好熟 如果唔係通常都係遇到大家寒𠵌一下 如果係同事or室友就會易熟好多 有機會真係談到心

我係美國都有好多大陸人frd 全部都係high school識嘅 都好熟下 只要避免講政治嘢 我覺得相處完全冇問題 一齊食飯打機打波吹水 可能因為佢地全部都識講廣東話啦 但係我係講緊移民過黎果啲 唔係留學生 其實佢地好多都知大陸有咩唔好 始終接受咗西方教育 見到明顯嘅分別同埋佢地享受緊自由
唔識分Asian faces
笑咗
但係以前第一代華人過到黎真係好慘 聽得多
呢個想知
想溝女
前排喺教堂有槍擊案,條友好似唔夠幾秒俾人用手槍隊冧咗
睇地區 係NYC因為競爭好大 所以好多都唔算貴 係Brooklyn 普通茶餐廳一個飯$6到 有時我覺得仲抵過香港 香港又貴又細份 我平時食開牛腩飯雜扒飯都係$5.75 就算去到任食韓燒火鍋壽司呢啲 通常都係$30以下 咁係manhattan 梗係唔得啦 係外洲都好貴 一個普通飯要$15到 不過全部都係講緊税前 同埋仲要俾tips 起碼15%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞