杭州張柏芝租碌架床:我想在香港買樓

105 回覆
10 Like 151 Dislike
做雞啦
港柒真係柒過人 成日笑尻支那 淨係講住港柒都應該要搵窿捐

返支那啦屌你老母
連登仔到底咩心態?咁既女都話屌得落

最近興吹捧 支那妹

就好似 射鵰 果班整容支那雞咁

不過估唔到連呢D 蝗樣都有人吹捧

用黎屌有咩問題?

你係網上吹捧完,可以屌??
咁你屌唔屌到 李一筒??

除左笑你戇鳩之外我都諗唔到點覆你
Grace很努力適應香港的生活,但她覺得不懂廣東話,就難以融入香港,「剛開始的時候,我覺得香港人比較排斥大陸人,我說普通話問時間或者問路,沒有人理我,就是覺得不太友好吧。」

自己唔學廣東話就話人排斥佢

其實真係好少國家嘅人會囂張到逼外國人去講佢地嘅語言
你試下去歐洲 美國用廣東話問路

你個例子太誇張姐
依家極其量係法國用英文問路
講真又有幾多香港人唔識普通話
估都估到佢講咩啦
唔鍾意 排斥 未認
唔明呢樣有咩好掩飾

好撚多香港人唔識普通話阿傻閪

除咗講香港人識普通話外全部都好啱, 好多上一代真係崔屎眼/古天樂級架。

有幾撚多啊?
教育局近廿年推崇嘅兩文三語政策其中一「語」就係普通話
如果你係出黎打工嘅只要係會同客戶有溝通嘅職位小至sales大至公司總裁都會需要你有普通話嘅能力又或者要求你去進修
識多樣嘢都好似得罪你咁
都唔知個個係度講我唔識 好多人唔識係想自暴其短定點。

傻閪,咁有幾撚少?
香港兩文三語既法定英語每年幾多人dse得2?幾多人有4?
街上廢老同你啲同胞有幾多識講?
大陸仔,多謝 教育局? 我識普通話,但睇你咁武斷就係唔順眼。
識多幾多都無得罪人,又唔見學校得罪人?
人哋有興趣有需要咪學 係你條撚樣扮醒話鳩人抗拒做乜快腿張開先乞鳩人憎。
佢有西 係香港唔難既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞