杭州張柏芝租碌架床:我想在香港買樓

105 回覆
10 Like 151 Dislike
Grace很努力適應香港的生活,但她覺得不懂廣東話,就難以融入香港,「剛開始的時候,我覺得香港人比較排斥大陸人,我說普通話問時間或者問路,沒有人理我,就是覺得不太友好吧。」

自己唔學廣東話就話人排斥佢

其實真係好少國家嘅人會囂張到逼外國人去講佢地嘅語言
你試下去歐洲 美國用廣東話問路

你個例子太誇張姐
依家極其量係法國用英文問路
講真又有幾多香港人唔識普通話
估都估到佢講咩啦
唔鍾意 排斥 未認
唔明呢樣有咩好掩飾

擺撚明係排斥家啦 你去美國同人chingchonglongsong唔通人地會笑住同你講how do you do?
膠少陣啦幼蟲

呢個真係正

呢個真係正

一次性交
其實咩人都好,你問人果陣冇禮貌嘅話至少我就唔會想理囉

就算白人黑人冇禮貌咁問我照樣唔會理
講真
香港人都覺得難買
大陸人會覺得易? 除非父幹
個老豆大陸高官 或者本身屋企大陸有地有樓就話
講真
香港人都覺得難買

人地張開雙腿搞掂
大陸人講白左都係祟英
死番大陸啦
又一個借讀書為名拎身分證為實既G
有錢去英國啦屌

好多支那人唔會講聲 唔好意思/唔該/請問
一句得埋嚟,邊到點去
講真
香港人都覺得難買

人地張開雙腿搞掂

大陸人咁有錢,洗乜學港女張開雙腿?

好多支那人唔會講聲 唔好意思/唔該/請問
一句得埋嚟,邊到點去

大陸人好得意,10個有11個完全無意識問完要同人講唔該
嘩正
大家吾好歧視人地拉
咁都張柏芝? 求其噏
好靚
不過冇波
係美國見d 大陸人入鋪頭對住黑人/白人
都係用普通話問野
人地完全唔識先死死地氣講簡單英文
仲要話人咁大間鋪無人識講中文
痴痴地

Grace很努力適應香港的生活,但她覺得不懂廣東話,就難以融入香港,「剛開始的時候,我覺得香港人比較排斥大陸人,我說普通話問時間或者問路,沒有人理我,就是覺得不太友好吧。」

自己唔學廣東話就話人排斥佢

其實真係好少國家嘅人會囂張到逼外國人去講佢地嘅語言
你試下去歐洲 美國用廣東話問路

你個例子太誇張姐
依家極其量係法國用英文問路
講真又有幾多香港人唔識普通話
估都估到佢講咩啦
唔鍾意 排斥 未認
唔明呢樣有咩好掩飾

好撚多香港人唔識普通話阿傻閪

除咗講香港人識普通話外全部都好啱, 好多上一代真係崔屎眼/古天樂級架。
係美國見d 大陸人入鋪頭對住黑人/白人
都係用普通話問野
人地完全唔識先死死地氣講簡單英文
仲要話人咁大間鋪無人識講中文
痴痴地

我上次係日本旅行
見住2個蝗嬸係咁同個日本收銀員講普通話
明知人地唔識聽都照講 仲用普通話係屌人唔講道理 真係痴撚線d支那人

日本點同佢講嗰個例子
你去多幾次啦好心,遊客區同大公司都講大陸哩做staff啦,英文未必識添,英文溝通唔得既我都會講啦,況且以蝗智商一間得就中文全日通行架啦。
其實除咗問路係佢自己抵死之後
佢後尾話香港地冇現金會死係冇錯
Btw香港幾時有過批判性思考教學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞