邊個發明“gender“呢個概念

45 回覆
17 Like 54 Dislike
我唔係左膠但係我好想擺脫gender呢個枷鎖。

點解個social construct/morality係要一男一女喺一齊先叫正常,其他LGBTQ+就叫“性小眾“呢?

講開“性小眾“呢個noun仲火滾,好地地做咩要specify為“小眾“, shouldn't all of us be part of the norm instead of alienating ourselves as part of a minority?

Of course, being normal is boring.
計stat咪知點樣係多數點樣係少數
用male/female代替囉
On9 大眾小眾明明係客觀數字
你話60:40就話有得拗啫
90:10點會唔係小眾呀屌你老母
人數佔得少的叫minority 有咩問題
定係LGBTQ 的人咁玻璃心?

少數族裔係咪又係歧視
個point係既然大家都意會到係minority又點解要label為小眾呢?

lol moreover我覺得「認定自己100%直」嘅人先係小眾,一世人流流長點都有啲“能成為密友大概總帶着愛“嘅moment呱。又可能係因為gender嘅概念扼殺咗呢啲浪漫嘅念頭/漣漪。
你又啱,所以我好唔鐘意“貧窮線“,“基層市民“呢啲字眼,好似label咗某group人咁
我明係小眾,個point係點解要point out as “性小眾“啊...
咁自稱自己做任何野,都係一種labelling
交稅計累進稅率果時,你會唔會又話,點解要label 我係低人工果班,我要交最高級別果個percentage
咁交稅累進制嘅labelling, i.e. hk$income bracket, 嘅negative connotation 無“性小眾“咁強啩
有無睇過精神科
你覺得啫
點睇都係低收入侮辱啲
樓主中二病...
用數據描述事實=label?
不如你講下無惡意嘅label有咩問題先
Label本質根本係中性
玻璃心嘅小眾咪覺得俾人歧視囉
maid vs. domestic helper

air hostess vs. flight attendant

nigger vs. African American

可見啲 connotation/attitude attributed to a label itself係由措辭build up㗎嘛
唔係發明
係發現
係因為人觀察到現實係咁
再將佢歸納出黎
識分未?
不如你直接講關你事既就覺得歧視算數啦
又未去到話歧視嘅,只不過係用個term嗰個始祖有無consider過LGBTQ+或許想blend in (被接納) rather than being alienated as a minority?
樓主一係les一係gay

你地要去搞到立立亂冇所謂 唔好又平埋d咩福利權 你地自己一pair有撚人去理你地咩
你去做冇所謂 你有你自由 但唔好迫人去接受你地個套

gender普通英文字又俾你過份解讀 就黎同咩women又屌d女權一樣

仲有大眾小眾都俾你話 term黎姐 又唔啱?咁你地係小眾喎 客觀陳述喎 定想俾人話死gay佬姐

btw 我成世人冇中意過男人 thz 唔好屈埋人講咩能成為密友
唔係淨係人,本來動物生存本能就係想繁衍後代

多數係男+女有咩野問題
我都唔明點解蘋果要叫蘋果,唔可以叫佢做橙

究竟邊個發明蘋果同橙呢兩個字?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞