teslun: 自己無得叉, 只靠supercharge 的話, 買model 3 會唔會好煩?

249 回覆
1 Like 101 Dislike
慘過劈友,起碼知對方咩來頭,拖馬拖幾人,幾點開拖,可以食埋個飯先斬

叉電隨時起爭執,又多不成文規矩
有咩不成文規矩?
話舊電用左5年仍有95%一定作假。

無限SC只限前期舊車, 一轉新一位車主即no.
我新車個陣100% charge 係350km
而家5年 330km

不過我好少用SC, 通常只叉9成滿
好睇你錢多定時間多

錢少時間多又要代步車
唯有犧牲時間

錢多時間少直接油車
仲要扣起專程出入hyatt嘅公里數
即係$200港紙實際行到<200公里
Tesla 個 battery management 包括battery temperature management
所以Tesla 舊電非常耐用因為叉電係唔會有熱力

你d垃圾連Tesla 都未掂過,你
全家截肢啦
幾年後既range真係唔好信,到你揸到range <90-80km就會跌得快到pk。 試過錶寫仲有7x, 但尖東無塞車行3號仔去荃灣後剩番20.
一樣,諗住公司有32a同13a好穩陣,點知90d都唔夠weekend用,一到30%樓下就開始驚,成日計住計住,tesla冷氣又唔夠涼,最後玩咗九個月換車,即刻爽番晒
Tesla啲造工同QC真係差到眼都大,拎車時啲defect位多到不得了,揸落發現仲多。
呢樣反而唔太大問題,可能我買之前已經知
最慘係續航距離有嚴重水份,官方話480km實際100%去到0%要慳住揸先勉強300km,真係中晒伏
呢個post 好多Tesla 打手,算啦少D人揸電車同自己爭電仲好。明明Model 3 真係一部性價比高既車
公平講汽油車d range未又係吹
連錶版上而個range都係吹呀
樓主 住白石角 既話 基本上Hyatt 係必經
Hyatt 我未見到爆 基本上唔洗排隊
唔care 要時租同SC 要錢
買得過
相比起其他區嘅人
樓主已經方便過好多人

不過樓主要預3-5日去充一次電
睇你日頭會唔會曬住架車 種種原因

6-7日基本上無可能

同埋基本上你唔會差滿粒電
差八成就夠
八成滿電再差會好慢
所以你差電過程太約20分鐘左右已經好夠
好多人淨係識9 up
睇見你地冇電位真係辛苦
Agger. 其實Model S LR city driving行到四百幾都已經好過細油車。用supercharge 叉8𢦓都係半個鐘左右,如果日日揸80km 都係4-5日叉一次
5年車MS 70D, 新車行350,而家327
無限SC跟車唔係跟人
你唔信就算

你可以參考下呢個實測

https://youtu.be/ZH7V2tU3iFc
基本上配套唔夠再大大量人買t撚既話係一定變生態災難
樓主食到配套就買得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞