teslun: 自己無得叉, 只靠supercharge 的話, 買model 3 會唔會好煩?

249 回覆
1 Like 101 Dislike
千祈唔好買,我唔知夏天開冷氣開得勁定點,啲電用得勁快,我冇特登去計,但係比我嘅感覺就係行二百幾公里就要叉電好彩自己地方有得叉電
聽完各位講, 感覺tesla 好似好伏咁, 續航作大得好緊要
唔係日日揸+無恆常叉電位 唔好買電動車
如果8成highway 應該做到400既
但係你如果長行市區又塞車真係
其實20個sc唔會full. 一定有位。 但錢就唔會慳過油錢。 m3你預叉滿120-150. 再加停車場錢。 你每次叉滿要用一個鐘,咁你諗諗
hyatt 好似係v2sc, 理論值係120Kwh.

而LR 係75Kwh, 咁換算出來唔洗一個鐘就飽
SC 唔會一個鐘差滿Long Range,
因為愈多電會愈慢
同埋隔離有車又會慢d,你預個半鐘穩陣
但放工至深夜時間hyatt 成日爆,我唔知係咪我咁唔好彩,上面師兄話未見過爆,但我去幾次都要等位,有幾個位又壞左整緊

我就覺得樓主剩靠SC 同埋要放工去差係絕對買唔過電車
你識咩,呢d係生活態度。樣樣都要方便咩?
我會選擇去科學園叉
只需要比13/h 泊車
快叉中叉免費
問題係你都要用時間去等佢叉滿,其實時間都係值錢
無計
買得電車,屋企又無得叉電
就預咗要咁做
咁快叉都係1個鐘內就差到8成
科學園快叉24小都排到仆街,真係唔知點去
本身油車既官方油耗都係報細數嫁啦
個市場本身就係咁玩
係啲傻閪先會信
當然明白, 但油車隨時入油, 就算油耗係老作好多都無問題, 我是但隊入油站2分鐘就攪得掂.

相反, 續航力係電車最重要嘅attribute. 無電真係會搵唔到叉電位, 如果呢個數字老作的話, 我係會end up 跪低響路中心架喎
嗱 係外國 真係隨時差電都易過搵油站
咁香港來講就唔係囉

同埋如果響外國, 真係東岸去西岸嗰d, 佢地點都會帶後備油響pickup 後面嘅. 電車如果可以帶多舊電嘅, 都安全嘅
Model 3 LR 叉hyatt SC 20%叉到90%大概45-50分鐘, 連埋出入停車場可以1個鐘內搞掂
你冇計到等位嘅時間
計埋時租
計埋你等嘅時間成本
真係好撚唔抵
hyatt已經算多位同大規模架啦
但嗰到附近無野做呀嘛
你話有個商場行下都好啲
一支公鳩fingfing咁
所以住新界東呢頭真係唔好買電車好過
新界東買電車係最on9
根本無電位唔應該買,除非你住九龍東
個個都話九龍東多電位, 其實除左郵輪碼頭有幾個, 黃大仙有幾個, 仲有咩點係叉電好過去hyatt?
咁model 3啦 唔駛諗

我都係鍾意天窗 只係嫌佢煩 model 3個天窗係爽嘅
揸過 model s, sc係有水份的,d電會去得快d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞