teslun: 自己無得叉, 只靠supercharge 的話, 買model 3 會唔會好煩?

249 回覆
1 Like 101 Dislike
480吹出黎架咋
LR行得300多少少
有時真係覺得Tesla 吹得咁大有d過份
SR+ d師兄話行得2百幾
自己冇叉電位就唔好出去乞電
香港嘅 infrastructure喺至少未來幾年都唔會support 到咁多電車,再者而家咁多Model 3啲人爭電已經爭到打交。
電動車叉滿400 擺幾個鐘都會無咗幾公里架啦
好多電子嘢會用電
無電位唔好買
我買LR
但係一個星期最多行200公里
平日唔洗返工
我先買
如果日日返工仲要成80km 你基本一星期差2次電
會好大獲
屌喇星tesla, 佢LR 標榜580km 添, 我以為打85 折好保守啦
仆街得300km...

我操用嘅一部車, 45L 缸, 行510km 著燈我都覺得勉強夠...
Sale 就話標580 實450左右
但如果塞下車果d或者停下車起下圍我諗真係350左右
就咁來回就80km, 如果lunch 出去食, 有時揸去另一度開會, 放工去食飯再兜下呢個嗰個返屋企, 一日行150km 都得

LR 都係得300... 我隨時兩日要叉一次...
電動車塞車開冷氣用電勁過行緊車
行車Regen 嘅電夠support 冷氣
塞車齋用電無Regen 有出無入
你買sorrento 油渣會好d
再加埋佢個天窗
第一時間拎車封柒左佢
或者epower 嗰啲
買車係為方便 要自己就返部車係弱智行為
停車場無得叉直接放棄把啦
LGV又有LGV嘅煩惱. 我粗用緊部8年golf 1.4 出入. 其他兩部唔粗用得... 可能換golf 8 算數..
都係既 有d車場又唔比入
epower 我都考慮過, 不過note epower 無天窗...
你情況同我好似,每月行2千幾公里,屋企附近有SC仲唔使排隊,之前揸model S大半年頂唔順換返架柴油車,
一星期差2,3次電唔係你想像咁簡單好累又要專登出去,約左人又要就時間,到30%樓下又精神緊張 每次由屋企出發來回差滿都兩粒鐘,換返油車成個人輕鬆晒

題外話Tesla 個籠同隔音真係好撚唔掂,model 3 更加
識人住粉嶺
都每星期渣一次去大學站hyatt 叉電

自己就去火車站美心食早餐
行咁多一定係油渣
得閒咪經過青衣加油站拎優惠
100%到0%應該做到
我未試過。我試過淨番2x%果陣行到300
model 3 LR 用家, 同你情況好似, 每日里數少d 1日50km 到, 但屋企公司都無得叉, 屋企5分鐘可到hyatt, 出街行街食飯有得叉就叉(唔多,每次叉3 40km 到), 而家3-4日要去轉 hyatt, 我揸左半個月平日夜晚去到未試過排隊.

你問我辛唔辛苦?真係好睇你心態, 我so far ok, 當等叉電係自己時間, 可以一個人靜下. 當然有自己叉電位係無得輸
真心
電車出得快過叉電位
真心佩服你嘅恒心
其實0%之後仲有電
Tesla set 嚟防止你用盡粒電

但你敢唔敢下下chur 到0%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞