K-hiphop討論區(33) - 淫 達 世 一 ! !

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
higher 下左架。

比黑人話culture appropriation. 文化挪用
明明冇glock(手槍)唔係ghetto 唔係gang
但係歌詞又提及呢啲 MV造型又有dreadlock 又有gang sign

如果歌名叫dna, 點解唔係講韓國人 韓國文化 而係模仿黑人?有人話係stealing culture.

利申: 我係睇下面個reaction總結的 可能仲有其他原因 歡迎補充

https://youtu.be/GW-GnYrMRvA
Dbo都比人屌
岩岩最後一集sg boyz 聽聞live chat有人屌don mills
佢地咁支持BLM 而家俾人鬧返轉頭 橙
真係好慘,明明佢係最尊重所有人果個
某部分人根本為黑而黑,係Jay park anti
佢同stupid young有首合作歌sho nuff ,入面stupid young verse講左幾次nigga,但佢唔係黑人黎
然後啲人叫Jay park 解釋
平時佢都冇咩野但今次佢應該真係好無奈
前兩日喺個mv下面寫左篇長文

隔左陣喺Twitter 打左呢段野但po完又極速刪左

依家啲外國人叫佢收山
佢近呢半年先活躍返
希望唔好因為呢啲野而真係提早退休
個MV諗起中華賭俠入面渣渣輝
好委屈大佬唔係咩都係文化挪用㗎嘛, 都可以係出自對一種文化既Respect
綠色怪物點解冇啦啦會喺到
佢同BILL STAX都係喺佢首REMIX既FEAT 唔知關唔關事
Woodie呢個頭有啲似akmu燦赫
點解個樣可以咁後生
樑洪元
Gray真係唔話得又一齊上

https://www.youtube.com/watch?v=PJcZJaj5a9Q
聽緊屎忽鬼新專很好聽
양홍원又成長了
屎忽鬼
除褲達人又進化咗
你新專好撚正呀
想當年喺連登俾人話淨係靠把聲
之後出咗Stranger先慢慢多咗人鐘意
兩年啦
宜家直頭首首都咁正
老老實實你係唯一一個RAPPER係我會首首都勁鍾意聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞